Rode bessen compote met rode port

Kilo’s rode bessen hebben we jaarlijks uit eigen tuin. Ik kan ze ook op een tafeltje aan straat zetten met een geldbakje ernaast en verkopen maar ik kan er ook zoveel mogelijk iets van maken. Met een kelder onder het huis is dat al helemaal geen probleem. Ik heb er zelfs nog jam van vorig…

Walnotenpesto

Oorspronkelijk  bestaat pesto uit olijfolie, basilicumblaadjes, zeezout, knoflook, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Dat is de pesto Genovese. Deze beroemdste Italiaanse saus kun je eigenlijk overal doorheen doen. Normaal gesproken maak ik deze pesto Genovese maar met deze keer zijn de walnoten en rucola in plaats van pijnboompitjes en basilicumblaadjes  aan de beurt. Deze pesto is…

Champignonragout

Een champignonpasteitje is lekker als voorgerecht of lunchgerecht. Als hoodgerecht kan natuurlijk ook, eet er dan 2 per persoon. Maak alles lekker zelf en je zult zien dat je dat voortaan altijd gaat doen als je trek hebt in een pasteitje. Maak ook de knapperige pasteibakjes zelf. Die kun je zo groot of klein maken…

Pindasaus

Je kunt natuurlijk kant en klare pindasaus kopen en verdunnen met water of wat dan ook maar als je mijn blog al langer volgt dan weet je dat ik dat in ieder geval niet doe. Ik wil weten wat ik er in doe. Dit zit namelijk in de kant en klare versie: “Wa­ter, 26% PIN­DA’S,…

Cranberrycompote met port

Als je zegt cranberry’s dan denk ik aan Terschelling en Kerst. Oorspronkelijk komen de besjes uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat op Terschelling is aangespoeld. Daar is de plant, Pietser-Sipkesheide, genoemd naar de vinder van het vat Pieter-Sipke. Cranberrycompote is onmisbaar bij een lekker stuk vlees, wild, kip, kalkoen of lekker…

Bolognesesaus

Mijn favoriet Italiaans kookboek is toch wel De Zilveren Lepel, Il Cucchiaio d’ Argento. Er staan meer dan 2000 recepten in beschreven. Veel traditionele streekgerechten maar ook moderne. Veel  foto’s staan er niet in dus je moet echt wel wat inzicht hebben in het uiteindelijke resultaat. Hoofdstukken zoals koude- en warme sauzen laat heel veel aan…

Hummus

Nee, Hummus is geen grondsoort want dat is met 1 ‘m’. Je kunt het kant en klaar kopen maar natuurlijk ook zelf maken. Het is een puree van kikkererwten, tahina (sesampasta) en knoflook. Het wordt onder andere gegeten met brood zoals pitabrood, Turks brood of  Marokkaans brood. Het wordt veel gegeten in de keukens uit…

Knoflooksaus

We kennen allemaal wel die flesjes knoflooksaus maar heb je het weleens zelf gemaakt? Die is namelijk nog veel lekkerder. Maak gewoon zoveel je in een keer nodig hebt dan is ie altijd vers. Nodig voor 4 personen 8 eetlepels dikke Griekse Yoghurt 4 eetlepels mayonaise ( al dan niet zelf gemaakt) peper en zout…

Pesto

Verse pesto is echt duizendmaal lekkerder dan die uit een potje. Bovendien weet je ook wat je er in stopt. Gebruik alleen hele verse ingrediënten en goede olijfolie. Lekker op zalmfilet uit de oven, in de stromboli, in mijn lasagnerecept met gerookte zalm of maak pasta pesto. Nodig voor verse groene pesto 50 gram verse…

Bechamelsaus

De klassieke bechamelsaus is een heerlijke gebonden witte saus gemaakt van melk en bloem. Op smaak gebracht met nootmuskaat en peper en zout. Het wordt vaak gegeten in lasagneschotels maar ook over de bloemkool geserveerd. Bechamelsaus zelf maken 40 gram bloem 40 gram boter 1/2 liter melk 30 gram parmezaanse kaas nootmuskaat verse peper en…

Chilisaus

Chilisaus uit een flesje bevat ingrediënten waarvan je je afvraagt wat het is en waarom het er in zit. Je kunt het heel makkelijk zelf maken en zo zoet of heet maken als je zelf wilt. Nodig voor Chilisaus 10 eetlepels (rijst)azijn 10 eetlepels water 10 eetlepels suiker 8 verse rode pepers 4 teentjes knoflook…

Tzatziki

O die heerlijke Tzatziki! Lekker  om gewoon zo te eten of stokbrood mee te besmeren. Ik eet hem altijd bij mijn Gyros schotel en Choriatiki. Wat heb je nodig? 500 gram lekkere dikke Griekse of Turkse yoghurt 5 tenen knoflook 1/2 komkommer 1 eetlepel goede olijfolie, extra vergine Zeezout Zwarte peper Een paar blaadje fijngesneden…