Meatzza | pizza met een vleesbodem

Laatst zag in een herhaling van een kookprogramma op BBC, Nigella Lawson een meatzza maken. Zag er lekker uit; pizza maar dan met vlees als bodem. Geen deegbodem dus. Nigella kookt altijd gerechten met een twist. Je kunt je afvragen of het Italiaans is, nee tuurlijk niet, maar waarom zou je eigenlijk. Het ziet er lekker uit, het is weer eens wat anders op tafel en het is ook erg lekker. Omdat ik heb lopen denken wat ik nu weer eens met gehakt zou maken bedacht ik al vrij snel dat ik afgelopen weekend haar die meatzza zag maken. Je kunt pasta koken voor erbij of gewoon een lekkere salade. Maar zonder pasta is het een koolhydraatarme maaltijd. Altijd goed! Ik had eerst mijn bedenkingen en had verwacht dat ik de pasta wel zou missen maar nee, ik heb het helemaal niet gemist. Maar hoe noem je  een meatzza in het Nederlands? Je kunt dat niet 1 woord voor bedenken. Pizzaburger? Als je gaat zoeken op pizzaburger dan zie je altijd een broodje erbij. Dat is het ook niet. Vlizza? Hebben jullie suggesties? Ik heb er wel mijn eigen twist weer aan gegeven. Nigella gebruikt havemout, ik paneermeel en een blik gepelde tomaten heb ik vervangen door verse tomaten, tomatenpuree en wat gezeefde tomaten. Gewoon omdat ik geen blik gepelde tomaten in huis had. Ook heb ik de hoeveelheid olijfolie en oregano aangepast.

Meatzza

Nodig voor de meatzza, vlizza?
4 personen – bereidingstijd 30 minuten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1/2 pakje gezeefde tomaten
  • 4 tomaten, ontveld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden of oregano
  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • verse basilicum

Zo maak je de Meatzza

  • Verwarm de oven op 200º C
  • Vet een lage bakvorm (ca. 28 cm Ø) of een ovenvaste koekepan in met wat olijfolie
  • Meng het gehakt met de eieren, parmazaanse kaas, 1 teentje knoflook, paneermeer, peterselie, zout en peper
  • Kneed niet te lang anders wordt de bodem te compact
  • Verdeel het gehaktmengel over de bodem van het ingevette bakblik of de koekenpan en druk zachtjes aan
  • Ontvel de tomaten en snijd in kleine blokjes
  • Verwarm de olijfolie in een pan en voeg tomatenpuree, oregano, 1 geraspt teentje knoflook en de gezeefde tomaten. Warm de tomaten even mee op
  • Smeer het tomatenmengsel over het gehaktmengsel
  • Ze de bakvorm of de koekenpan 20-25 minuten in de oven. Leg er de laatste 10 minuten de mozzarella op.
  • Haal uit de oven en leg er wat blaadje basilicum op.

Het recept van Nigella geeft aan dat je de kaas de volle tijd mee verwarmt maar ik voeg het later toe omdat het niet zoveel uit maakt maar er wel mooier uitziet.

 

Meatzza in een pan

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.