Prei en blauwe kaas is een super combinatie. A match made in heaven. Je kunt er een grote preitaart voor 4 personen voor maken maar het is ook leuk om er per persoon 1 een preitaartje te maken. Ik heb gekozen voor 1 per persoon.

Preitaartje met Danish Blue

Nodig voor 4 preitaartjes:

  • 4 stelen prei
  • 4 laurierblaadjes
  • 100 gram Danish Blue
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 4 takjes tijm
  • 1 eierdooier
  • 2 tenen knoflook
  • 2 dl witte wijn
  • boter
  • peper en zout

Geen witte wijn in huis? Neem dan groentebouillon

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 200º Celcius
  • Ontdooi de vellen bladerdeeg
  • Snijd het onderste stuk en het donkerste groen van de stelen
  • Snijd de prei in de lengte in en spoel het zand tussen de bladeren uit.
  • Snijd de stelen in stukken van ongeveer 5 cm
  • Smelt een flinke klont (room)boter
  • Leg de stukken prei in de boter samen met de 2 gekneusde tenen knoflook, tijm en laurierblaadjes
  • Peper en zout toevoegen naar smaak
  • Stoof de prei een paar minuten en blus af met de wijn
  • Laat met de deksel op de pan het geheel 15 minuten sudderen
  • Leg 4 plakjes bladerdeeg klaar op bakpapier, dat is de bodem
  • Van de overige 4 plakken bladerdeeg maak je een lijstje, zodat je een “fotolijstje” overhoudt, ongeveer 2 cm van de randen
  • Leg de lijstjes op de bodemplakken
  • Schep voorzichtig de prei uit de pan het laat de stukken in een zeef uitlekken
  • Verdeel de prei over het bladerdeeg
  • Verbrokkel de Danish Blue over de prei
  • Bestrijk de randen van het taartje met ei
  • Bak de taartjes in de oven 25 – 30 minuten
  • Eet ze warm, smakelijk

Heerlijk met een glaasje witte wijn

Preitaartje met Danisch Blue