Wil je spruitjes eens op een originele manier klaarmaken? Maak dan een spruitjestaart met makreel! Als kind vond ik spruitje al lekker, maar ja wat lustte ik eigenlijk niet? Spruitjes zijn wel in smaak veranderd de laatste jaren. Ze zijn tegenwoordig minder bitter. Jammer want de smaak is toch wel wat achteruit gegaan.

Recepten met spruitjes

Met spruitjes kun je ernorm variëren. Maak eens spruitjesstamppot, spruitjes met walnoten en spekjes of eet paarse spruitjes. Die zijn nootachtig van smaak en zijn heerlijk in combinatie met pasta. Bekijk ook eens het recept van tagliatelle met walnotenpesto en paarse spruitjes. Spruitjes laten zich ook goed smaken in combinatie met vis. Ik maakte ook al een spruitjes met zalm.

Deze keer heb ik spruitjestaart met makreel. Ook een hele goede combinatie! Je hebt maar weinig nodig, is makkelijk want je laat de oven zijn werk doen terwijl je 40 minuten iets anders kunt doen. Een lekkere hopjesvla bijvoorbeeld.

Spruitjestaart met makreel

Nodig voor spruitjestaart met makreel

45 minuten – 4 personen

  • 250 gram Tante Fanny bladerdeeg of 6 plakjes uit de vriezer
  • 500 gram schoongemaakte spruitjes
  • 300 gram gestoomde makreel
  • 3 eieren
  • 250 ml kookroom
  • Peper en zout

Zo maak je de spruitjestaart met makreel

  • Verwarm de oven op 200 graden of 180 hetelucht
  • Kook de spruitjes 5 minuten
  • Haal het vlees van de makreel, let op graatjes
  • Vet een springvorm met een doorsnede van 22 cm in
  • Bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik er met een vork wat gaatjes in
  • Vul de vorm met de spruitjes en verdeel de makreel erover
  • Klop de eieren los met de room en verdeel het mengsel over de spruitjes en makreel
  • Bak de taart in het midden van de oven ongeveer 40 minuten

Bron: Allerhande