Valentijn, ik doe er niet aan. De oorspronkelijke betekenis van Valentijn is al lang naar op achtergrond vervaagd. Net als vaderdag en moederdag is het een commerciële dag geworden. Jammer. Velen  zullen het niet met mij eens zijn maar dat geeft niet. Je kunt degene waar je van houdt altijd verrassen of verwennen, waarom moet dat dan op een door de commercie bepaalde dag? Wil jij je lief verrassen met iets lekkers uit de keuken dan zou je kunnen overwegen een Valentijncake te bakken. Dat heb ik dan weer wél gedaan. Het hartje in de cake is leuk! Zoals zo vaak tegenwoordig haal ik inspiratie van Pinterest. Geen recept maar een foto is al voldoende om ideeën op te doen.

Recept valentijncake

Nodig voor valentijncake

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram suiker
  • 300 gram boter
  • 5 eieren
  • Rood sap bijvoorbeeld rode siroop, bietensap, sap van rood fruit, jam of rode voedselkleurstof
  • Cakeblik en een hartjesvorm

Recept voor de valentijncake

  • Verwarm de oven op 175º C
  • Mix de suiker met de boter luchtig
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klopt tot een luchtig mengsel
  • Doe het zelfrijzend bakmeel erbij en meng goed tot een egale massa
  • Schep 1/3 van het deeg uit een kom en doe dat in een andere kom
  • Voeg bij dat deel de rode kleurstof tot de kleur is zoals je wilt.
  • Ik heb er siroop van een potje kersen  bij gedaan. Het mengsel wordt dan wel wat vloeibaar maar doe er dan wat extra meel bij.
  • Smeer het rode deeg uit over een bakplaat en bak het 10 minuten. Steek er met een sateprikker of breinaald in. Blijft er deeg aan kleven laat het dan nog even in de oven. Komt het er schoon uit dan is het gaar.
  • Laat wat afkoelen en steek er met een hartjesvorm de hartjes uit
  • Vet een cakeblik in met wat boter en smeer wat van het restant deeg uit over de bodem
  • Stapel de hartjes op en plaats ze rechtop met de punt naar beneden midden in het deeg
  • Vul de zijkanten en de bovenkant met de rest van het deeg
  • Probeer de “rol” met hartjes op zijn plaats te houden
  • Bak de cake 50 minuten en laat afkoelen

 Tip: maak hartjes van druifjes of romatomaatjes! Snijd 1/3 schuin af van 2 druifjes of tomaatjes, leg tegen elkaar en steek er een prikker door!