Vandaag vielen mijn kookmagazines weer op de deurmat. Ik werd er op mijn vrije dag zelfs wakker van. Er staat deze maand een recept in van een kwark-rozijnenbol. Ik zie ze ook weleens bij de bakker liggen maar koop het nooit. Nu met Pasen is het weer wat anders dan een krentenbrood, Brabantse Broeder, Panettone of feeststol. In plaats van boter neem je kwark. Ik ga er een kwarkbol met boerenjongens van maken.

Boerenjongens

In de basis heb ik het recept gebruikt maar toch enigzins zelf wat aangepast. Ik vind in zo’n broodje boerenjongens wat meer smaak geven dan alleen rozijnen. Wat ik altijd doe als de boerenjongens op zijn, is nieuwe rozijnen in de brandewijn bewaren. Na korte tijd heb je weer nieuwe boerenjongens. Lekker voor een volgend gerecht.

Kwarkbol met boerenjongens

Zo maak je een kwarkbol met boerenjongens

  • 200 gram uitgelekte boerenjongens
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder van 16 gram
  • 2 eieren
  • 250 gram kwark
  • 2 eetlepels olie
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker van 8 gram
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Zo maak je kwarkbol met boerenjongens

  • Warm de oven voor op 200ºC of 180º C heteluchtoven
  • Zeef de bloem en het bakpoeder in een grote kom
  • Kluts 2 eieren in een andere kom en meng met de kwark, suiker, vanillesuiker, zout en 2 eetlepels olie
  • Schep er de boerenjongens doorheen
  • Voeg het kwarkmengsel bij de bloem en schep snel om
  • Vet een springvorm van ø18 cm in met wat olie en schep het mengsel in de vorm
  • Meng melk met de eidooier
  • Bak 35-40 minuten en smeer na 15 minuten het ei/melkmengsel over het beslag
  • Haal de bol uit de oven en strooi er direct rietsuiker en amandelschaafsel over

Tip: liever geen drank van de boerenjongens? Laat dan rozijnen 25 minuten in warm water weken. Ook kun je er een snufje kaneel in doen.