Aan  mijn blog zou je het niet zeggen maar toch eten wij in huize Angeli Kookt regelmatig aardappelen. Gekookt, gebakken in schijfjes, blokjes of partjes met rozemarijn en zeezout, puree, rösti, pommes duchesse en natuurlijk lekker versgebakken frietjes. Heerlijk Hollands; aardappelen, vlees en groenten en dan vooral na een vakantie in het buitenland. Vandaag aardappel anders maar dan niet die uit een potje maar lekkere aardappelgratin. Leg mij eens uit waarom je die substantie met veel onnodige toevoegingen en vooral veel zout zou gebruiken? Aardappelen schillen en in plakjes snijden moet je toch. Voeg daarna ei, kookroom en kaas toe en je bent al zover.

Aardappelgratin

Nodig voor eenvoudige aardappelgratin

4 personen – bereidingstijd 30 – 40 minuten
  • 750 gram aardappelen
  • 15 gram boter
  • 200 ml kookroom
  • 1 ei
  • 100 gram geraspte belegen kaas (gruyere kan ook)
  • 1 eetlepel fijngesneden verse bieslook
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Zo maak je de aardappelgratin

  • Verwarm de oven voor op 175º C
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dat kan met een mes, kaasschaaf of mandoline
  • Blancheer de aardappels beetgaar in ruim kokend water
  • Snipper de knoflook
  • Klop in een kom het ei en de room los, voeg de bieslook en de knoflook toe
  • Beetje peper en zout
  • Boter een ovenschaal in en leg een laagje aardappels op de bodem
  • Leg de helft van de kaas er op en voeg wat peper en zout naar smaak toe
  • Laagje aardappels
  • Laagje kaas
  • Schenk het ei-roommengels er over
  • Plaats in de oven en bak in 30 minuten gaar

Aardappelgratin