Bruine bonensoep met pit

Lekkere maaltijdsoepen in de winter zijn natuurlijk snert en bruine bonensoep. Handig om heel veel te maken want áls je al iets overhoudt kun je het gewoon invriezen.  Dat er een varkenspoot of oortje in zou moeten, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik mijn eigen recept in ieder geval niet maar wel een spaanse peper voor extra pit.

Bruine bonensoep

Nodig voor bruine bonensoep

8 – 10 personen – weektijd minstens 12 uur – bereidingstijd 3 uur

  • 500 gram bruine bonen
  • 2 1/2 liter water
  • 5 bouillonblokjes
  • 250 gram soepvlees
  • 1 rookworst (ik neem runderrookworst)
  • 1 winterwortel
  • 1 grote ui
  • 1/2 knolselderij
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel fijngemalen kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout

Zo maak de de bruine bonensoep met pit

  • Week de bruine bonen 12 uur in het water
  • Breng de bruine bonen met het soepvlees in het weekwater aan de kook
  • Schep het schuim er vanaf en gooi dat weg
  • Bouillonblokjes toevoegen
  • Snijd de groenten fijn en voeg toe, inclusief de rode peper (met zaadjes voor extra pit)
  • Doe de kruidnagels en de laurierblaadjes erbij
  • Laat zo’n 3 uur op een laag vuur lekker pruttelen, wel tussendoor roeren!
  • Voeg het laatste half uur de rookworst in plakjes toe
  • Proef tussendoor en roer af en toe goed door
  • Houd je van een wat gebonden soep dan kun je met een pureestamper de bruine bonen voor een deel wat fijnstampen.
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Smakelijk!

Lekker met stokbrood of zo’n nostalgisch brood

Wil je spekjes er in dan kan dat natuurlijk

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.