Gevuld speculaas

Najaars geuren van stoofpeertjes, suddervlees en speculaas vullen mijn keuken. De winterperiode heeft ook wel wat gezelligs. Kaarsjes aan, muziekje op en natuurlijk lekker eten. Helaas ontbreekt de open haard in ons huis maar ja, je kunt niet alles hebben. Gevuld speculaas is deze periode wel mijn favoriet maar ik maak het niet al te vaak want de calorieën overheersen wel in deze lekkere koek. Het recept is van 24 Kitchen en is voor 15 personen. Vond ik wat veel dus heb ik bijna alle ingrediënten gehalveerd.

Speculaas

Speculaas

  • 125 g boter
  • 150 g licht bruine basterdsuiker
  • 10 g speculaaspoeder
  • 25 g melk
  • 250 g bloem

Deeg maken

  • 125 g amandelschaafsel
  • 125 g suiker
  • 1  eiwit
  • 1  ei
  • bloem

Speculaas maken

  • Maak het deeg door alle ingrediënten voor de speculaas met elkaar te mengen
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg, druk plat en laat het deeg ingepakt in plasticfolie opstijven in de koelkast

Amandelspijs maken

  • Het amandelschaafsel fijnmalen met de suiker in een keukenmachine
  • Voeg het eiwit toe
  • Kneed alles goed door tot het smeuïg is
  • Laat het in plasticfolie ingepakt een kwartier rusten in de koelkast

Gevuld speculaas maken

  • Verwarm de oven op 175º C
  • Rol het spijs tot een dikke rol
  • Rol het deeg uit tot een grote lap
  • Leg het spijs op het deeg en rol het op
  • Snijd het overlappende deel bij en smeer in met ei
  • Rol het deeg op dat de naad naar beneden ligt en druk goed aan.
  • Smeer de bovenkant in met ei.
  • Bak op bakpapier 45 minuten in de oven.

 

Bron: 24 Kitchen

 

You may also like...

1 reactie

  1. Annette Janssen schreef:

    Dag Angeli,
    Het is altijd weer genieten als ik een foto of een blog van je voorbij zie komen! Dank je wel dat ik met je mee mag genieten van je kookkunsten.
    Eigenlijk lukken je recepten ook bij mij in de keuken altijd goed, totdat ik vandaag de gevulde speculaas ging maken. Nu is natuurlijk de grote vraag; waar ging het mis?
    Het begon eigenlijk al bij het maken van het speculaas deeg, dat vond ik vrij kruimelig maar heb daar verder niks aan gedaan, ik dacht ik volg keurig het recept van Angeli, dat is altijd goed 🙂 . Had ik hier misschien al bloem of juist melk moeten toevoegen?
    Daarna een poosje rusten in de koelkast en er na het rusten een deeglap van rollen. Ook dat ging moeizaam maar met wat plak werk ging het om de spijsrol.
    In de oven barsten helaas de speculaas deeg helemaal open. Dus niet van die mooie barstjes zoals op jouw foto maar de spijs lag open en bloot.
    Wat zou jij anders doen als jou dit overkwam?

    Ik ben benieuwd naar je reactie.
    Hartelijke groet,
    Annette, ook een enthousiaste thuiskok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.