Een plakje honingkruidkoek is lekker voor even tussendoor. De ontbijtkoek die ik laatst maakte was erg vet door de boter, teveel suiker en had, vond ik, niet genoeg kruiden naar mijn zin. Tijd voor een ander recept dus. Ik vond het recept van honingkruidkoek in een kookboekje van Koken met Karin waarin zij ook zelf koekkruiden mengt. Je moet ze natuurlijk wel allemaal in huis hebben. Voor mij geen probleem want mijn kruidenlade puilt uit. Het voordeel van zelf mengen is dat je bepaalde smaken die je voorkeur hebben kunt aanpassen en er dus iets meer van te gebruiken. Ik heb de kruiden gebruikt zoals ze stonden aangegeven in het recept op de witte peper en zout na. Zoals de naam al zegt zit er honing in, een goede aanvulling op de suiker.

Honingkruidkoek

Nodig voor honingkruidkoek

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml karnemelk
  • zout
  • 150 gram vloeibare honing
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels koekkruiden of
    • 8 kardemonpeulen
    • 2 kruidnagels
    • 2 theelepels kaneel
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel korianderpoeder
    • 1 theelepel nootmuskaat
    • 1 theelepel witte peper
    • 1/2 theelepel anijspoeder
    • snufje zout

Zo maak je honingkruidkoek

  • Verwarm de oven op 160º C
  • Bekleed het (cake) bakblik met bakpapier
  • Meng meel, suiker, en de koekkruiden
  • Roer karnemelk, ei en honing met een houten lepel tot een egale massa
  • Giet de massa in het bakblik en bak 60-70 minuten
  • Leg er aluminiumfolie op als ie te bruin wordt. Controleer met een sateprikker of de koek gaar is.