Koolsalade met rode kool, witte kool en venkel

Deze salade blijft populair en kan eigenlijk altijd. Afgelopen Kerst stond ie ook op tafel en bij een barbecue altijd een topper. Maakt niet uit hoeveel je maakt, op is ie altijd. Uiteraard is dit recept weer van mijn favoriete chef Kerridge uit Engeland. Het is een van mijn favoriete salades. De zelfgemaakte mayonaise bevat heel veel knoflook maar je kunt ook citroenmayonaise erbij doen. Hij is vooral lekker bij vis maar ook bij geroosterde kip. Zoals altijd bij de recepten van Kerridge zitten er veel ingrediënten in maar laat je er  niet door afschrikken.

Koolsalade

Nodig voor de koolsalade

4-6 personen | bereidings- en wachttijd 30 minuten

  • 1 venkelknl
  • 1/4 rode kool
  • 1/4 witte kool
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 grote wortels
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels grof zeezout
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel geroosterde venkelzaadjes (even roosteren in een droge koekepan)
  • 1 theelepel verse dille
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • Voor de dressing:
    • 2 eidooiers
    • 35 gram Engelse mosterd (bv Colman’s)
    • 20 ml witte wijnazijn
    • 2 theelepels suiker
    • sap van 1 citroen
    • 5 geperste knoflookteentjes
    • 1 theelepel fijngesneden ansjovis
    • 350 ml plantaardige olie
    • cayennepeper
    • zout

Zo maak je de koolsalade

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode- en de witte kool en de venkel
  • Snijd de kolen,  venkel, wortels en de selderij heel fijn met een scherp mes of gebruik een mandoline
  • Doe de gesneden groenten in een grote schaal en schep er het zout doorheen
  • Laat 20 minuten staan, zo wordt het wat zachter
  • Maak ondertussen de dressing. Doe eigeel, mosterd, azijn, suiker, citroensap, knoflook en ansjovis in een food processor en meng het goed
  • Schenk langzaam terwijl de olie bij terwijl de machine nog aan staat totdat er een mayonaise is ontstaan
  • Breng op smaak met cayennepeper en zeef als je dat wilt de mayonaise voor een glad resultaat
  • Doe de gesneden groeten in een vergiet en spoel ongeveer 2-3 minuten onder de koude kraan
  • Droog de groenten in een slacentrifuge of doe zoal ik altijd in een theedoek
  • Doe de groenten in een grote schaal en voeg de citroenrasp, venkelzaadjes en kruiden toe
  • Voeg genoeg de mayonaisedressing toe en schep alles goed door elkaar. Je hebt niet alle dressing nodig
  • Meng goed en serveer

 

You may also like...