Nachtbrood

Over brood valt veel te vertellen en vooral de ‘techniek’  achter het deeg is erg interessant en zeker de moeite waard om eens te lezen. Ik heb het boek Nachtbrood een poos geleden gekocht en behalve de theorie staan en ook geweldige broden in.

Wat is nachtbrood?

Nachtbrood is lang gerezen deeg. Het principe is om het ‘s avonds te maken en dan de hele nacht lekker laten rusten. De volgende dag ga je ‘s morgens het deeg vormen en dan later op die dag ook bakken. Ik vind het een leuk klusje voor in het weekend. Vrijdagavond het deeg maken en dat zaterdag lekker vers uit je eigen oven eten. Voordeel vind ik dat je niet zo heel erg lang met je handen hoeft te kneden. Bak in de oven met een bak water op de bodem en je krijgt een geweldig korstje!

Brood bakken van langerezen deeg nachtbrood

Nodig voor nachtbrood

  • 1 kilo bloem
  • 10 gram verse gist
  • 15 gram zout
  • 650-750 ml water

Zo maak je nachtbrood

  • Doe bloem, gist en zout in een grote kom en giet er langzaam het water bij
  • Meng met de handen alles door elkaar tot alle meel bevochtigd is
  • Laat 60 minuten rusten
  • Kneed 5 minuten tot een soepel deeg en doe het in een kom met een grote plastic zak losjes er overheen
  • Laat een nacht rusten
  • De volgende dag stomp je het deeg weer terug in de kom
  • Je kunt nu 1 heel groot brood maken of je gebruikt het deeg om verschillende kleinere broden van te bakken
  • Bol het deeg in elk geval op en laat het op een met bakpapier beklede bakplaat nog 60 minuten narijzen
  • Verwarm de oven op 250º C en plaats een vuurvaste schaal met water op de bodem. De stoom zorgt voor een lekker knapperig korstje
  • Bak het brood of de kleinere broodjes in 20-25 minuten gaar en knapperig
  • Het brood is wanneer het hol klinkt als je op de bodem tikt.

 

You may also like...

1 reactie

  1. V. Dirix schreef:

    Dank je wel! Mijn broodmachine is kapot, en op de een of andere manier rijst het gewone brood niet. Nu wel, en het is echt lekker! Ik koop geen brood meer, ik maak het zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.