Stokbrood zelf maken

Ik wil al een poosje zelf stokbrood maken. Ik haat dat afbakbrood uit de supermarkt. Dat smaakt toch nergens naar? Ik snap echt niet wat mensen daar lekker aan vinden. Zelf stokbrood maken kan best en het vergt wat oefening om het goed te doen. Het brood dat ik maakte is lekker knapperig en redelijk luchtig geworden. Maar het kan beter dus dit zal niet het enige recept van stokbrood op mijn blog blijven. Het geheim zit hem wel in de tijd dat je het deeg kneedt. Het vergt best wat van je vingers en handen als je 25-30 minuten staat te kneden. Het is wel een heerlijk ontspannen bezigheid en je voelt en ziet de structuur van het deeg met de minuut veranderen. De volgende keer maak ik het stokbrood met voordeeg of poolish. Dat geeft meer smaak maar ik had daar op dat moment geen tijd voor. Neemt niet weg dat dit stokbrood er niet minder om smaakt!

Stokbrood zelf maken

Nodig voor 3 stokbroden

  • 340 gram lauw water
  • 10 gram gedroogde gist
  • 600 gram tarwebloem
  • 9 gram zout

Stokbrood zelf maken

Stooi de gedroogde gist in een kommetje over lauw water en laat 15 minuten staan. Doe de bloem in een grote komen en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengel en de rest van het lauwe water in het kuiltje en roer met een houten lepel tot een geheel. Strooi het zout erbij en kneed het deeg op je werkblad 25-30 minuten. Even doorzetten!

Als het deeg elastisch aanvoelt. Rek een stukje uit en als je er doorheen kunt kijken dan is het deeg elastisch genoeg. Bol het deeg op en vet een grote kom in met olie. Laat het deeg in de kom ongeveer 1 uur rusten met een vochtige theedoek er overheen. Let er op dat het een tochtvrije warme plek is.

Na 1 uur of als het volume verdubbeld is bestuif je het werkblad met bloem en haal je het deeg uit de kom. Verdeel het in 3 gelijke stukken en druk  ze plat. Maar 3 lange rollen van het deeg en leg ze op de bakplaat om vervolgens weer 40-60 minuten te laten rijzen. Doe dat weer onder een vochtige theedoek. Het volume moet weer verdubbeld zijn.

Verwarm de oven voor op 250ºC en zet een braadslede op de bodem van de oven. Schenk als de oven op 250º C is in de braadslede een laag water zodat er stoom gevormd wordt. Daardoor wordt het stokbrood lekker knapperig

Maak met een scherp mesje inkepingen in het deeg en bak de stokbroden ongeveer 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.