Aan een Indonesische rijsttafel heb ik me nog nooit gewaagd. Eerlijk gezegd was ik niet zo’n fan van Indonesisch, Indiaas of Chinees eten. Ik ben gevoelig voor het chemische goedje Ve Tsin dat ze vooral in de Chinese keuken volop gebruiken. Ik moet dat echt niet eten want dan ben ik meteen ziek. Dat is echt het enige stofje waar ik allergisch voor ben voor de rest kan ik overal tegen, gelukkig maar.

Goed, en dan nu de Indonesische rijsttafel. Het is vooral veel, heel veel boodschappen in huis halen en natuurlijk breng je ook een paar uurtjes in de keuken door. Da’s niet erg, het is een geliefde hobby en bovendien een heerlijke manier van ontspannen. Helaas was wel mijn keukenmachine kapot gegaan dus het malen van de kruiden en het maken van een pasta moest met een vijzel gebeuren. Leuk klusje maar het heeft even tijd nodig.

Aangezien mijn keuken écht te klein is voor al die ingrediënten moest ik er de eettafel bij gebruiken……pfff tijd om te verhuizen. Te kleine keuken is helaas niet de enige reden maar dat is weer een ander verhaal.

Totaal heb ik 5 gerechtjes gemaakt, heerlijk malse Rendang, Atjar Tampoer, Sajoer, Gado Gado en kipsate met pindasaus. Alle gerechtjes plaats ik over verspreid op mijn blog. Vandaag de eerste, Rendang. Heerlijk mals rundvlees met geweldig geurende kruiden en een paar uurtjes gestoofd in kokosmelk. Op zich niet zoveel werk want alles gaat in één pan.

Indonesische rijsttafel Rendang recept

Nodig voor Rendang

6 personen –  bereidingstijd 3 uur

  • 50 gram kemirinoten (toko)
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 1 stukje gember van 20 gram
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels kurkuma
  • 50 ml olie + 5 eetlepels
  • 1,5 kg runderstooflappen
  • 800 ml kokosmelk
  • 500 gram basmatirijst

Zo maak je Rendang

  • Rooster de kemirinoten in een droge pan goudbruin
  • Snijd de steeltjes van de rode en de groene peper en snijd in ringetjes
  • Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook
  • Verwijder het buitenste blad van het citroengras en snijd de wortel eraf. Daarna het citroengras in kleine stukjes snijden
  • Snijd de gember in kleine stukjes
  • Maal de kemirinoten,de pepers, sjalotjes, knoflook, citroengras, gember, korianderzaad, komijnzaad en kurkuma in een keukenmachine of in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg geleidelijk de olie toe tot je een gladde massa hebt
  • Snijd het vlees in kleine blokjes en bak in kleine porties in 4 eetlepels olie ongeveer 2 minuten per portie. Schep steeds de gebakken stukjes uit de pan.
  • Verwarm in dezelfde pan nog 1 eetlepel olie en bak de pasta 2-3 minuten.
  • Voeg het vlees en 400 ml kokosmelk toe
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag
  • Stoof het vlees in circa 2-3 uur onafgedekt gaar
  • Roer af en toe en als de kokosmelk bijna verdampt is de resterende 400 ml toe
  • Kook de rijst en serveer het bij de Rendang

Indonesische rijsttafel

Bron: Foodies, februari 2015