Ik ben fan van Donna Hay. Zodra je een kookboek van haar ziet ben je verliefd. Verliefd op de vaak simpele gerechten, de vormgeving en vooral de prachtige foto’s van gerechten die uitnodigen om gegeten te worden. De kookboeken zijn alleen niet zo heel goedkoop maar ze zijn de investering waard. Ik heb er nu 2 van haar en heb nog een cadeaubon liggen waar ik er zeker nog 1 van ga kopen. Er schijnt binnenkort weer een nieuwe van haar uit te komen dus wacht ik daarop.

De manier van fotograferen spreekt me enorm aan. Vaak wit en fris of heerlijk donker afhankelijk van het gerecht. Alles draait om eten en niets is overdreven in de foto. Soms zie je van die gekunstelde taferelen. In het begin deed ik dat ook maar ik was vooral op zoekende.

Het recept dat ik uit het boek Nieuwe Klassiekers maakte is runderpastei in bier. Met ale-bier maar dat had ik niet en werd het gewoon bier. Een heerlijk stoofgerecht dat je doet smachten naar de winter. Klinkt misschien gek op dit moment en einde van de zomer maar toch. Het geeft je de sfeer van lekker gezellig binnen bij de kachel met vrienden genieten van een goed gerecht en een glas wijn, of bier in dit geval.

Runderpastei in bier

Nodig voor runderpastei in bier

4 personen – bereidingstijd inclusief stoven 4 uur

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilogram runderborst in stukjes
  • Zeezout en versgemalen peper
  • 1 gesnipperde ui
  • Bloem om het vlees mee te bestuiven
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderie in kleine stukjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 flesjes bier of ale
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • Deeg
    • 150 gram ongezouten boter in stukjes
    • 160 ml water
    • 375 gram patentbloem
    • 1/2 theelepel grof zeezout
    • 1 ei, losgeroerd

Runderpastei maken

  • Strooi wat bloem over de stukjes rundvlees en kruid met peper en zout
  • Verhit 1 eetlepel olie op een hoogvuur
  • Bak in porties de stukjes rundvlees rondom mooi bruin en haal uit de pan
  • Verhit de rest van de olie en voeg ui, knoflook en bleekselderij toe. Bak alles gaar
  • Doe het vlees terug in de pan en laat 3 tot 3 1/2 uur sudderen
  • Haal het vlees uit de pan en trek met 2 vorken het vlees tot draadjes
  • Doe het vlees weer terug in de pan bij het kookvocht en laat volledig afkoelen
  • Verhit de oven op 200º C
  • Breng voor het deeg water met boter aan de kook
  • Haal de pan van het vuur en voeg in 1 keer alle bloem toe en het zout. Roer goed
  • Kneed het deeg tot het soepel en elastisch deeg
  • Rol uit tot een dikte van 2 mm en snijd er 4 rondjes uit van 16 cm
  • Bekleed 4 licht ingevette quichevormpjes, doorsnede, 9,5 cm, met het deeg
  • Verdeel het vleesmengsel over de vormpjes
  • Snijd 4 rondjes van 12,5 cem uit het resterende deeg en dek de pasteitjes ermee af
  • Druk de naden goed dicht en snijd overhangend deeg weg
  • Maak met een scherp mes een sneetje in het pasteidekseltje en bestrijk met ei
  • Bak 30-35 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Aangezien ik wel 4 vormpjes had maar veel te klein heb ik ervoor gekozen om 1 grote pastei te maken. Dat kan natuurlijk ook.