Een groentetaart had ik in gedachten om te maken in de vorm van een bloem. Ooit heb ik er een foto van gezien. Op zoek naar een goed recept kwam ik terecht bij Rudolf van 24 Kitchen. Hij maakte de groenteroostaart met winterwortel en 2 kleuren courgettes.

Wortelroostaart

Oranje, paars en geel

Aangezien ik zaterdagmiddag niet overal een gele courgette kon kopen en het tegen winkelsluitingstijd liep zag ik op het laatste moment gekleurde winterwortels liggen. Oranje, geel en paars. Ik vond dat het daarmee ook wel zou moeten kunnen. Goed idee bleek achteraf. Inmiddels viel mijn plan om op zondag de wortelroostaart te maken weer in duigen vanwege spontane andere acties waardoor ik geen tijd meer had om hem te maken. Open dag bij een aspergeteler en heerlijk terrasweer gooiden roet in het eten. Moest dus later in de week. Ondertussen vond ik alsnog een gele courgette.

Donderdag zou meneer Angeli Kookt een dagje weg zijn en vanwege file nog laat thuis dan verwacht. Een mooie gelegenheid om uitgebreid de taart te maken. Kwam goed uit aangezien er een er meteen extra eetgast aan kon schuiven.

Makkelijke vegetarische taart

Het is niet moeilijk om de taart te maken maar het kost even wat tijd om de groenteplakken in de vorm van een roos in de taart te zetten. Het is uiteindelijk een indrukwekkend kleurenspel geworden en viel goed in de smaak. De vegetarische taart is heerlijk zacht van smaak en valt helemaal niet zwaar. Een goed idee voor het weekend, lekker!

Wortelroostaart

Nodig voor de wortelroostaart

4 personen – bereidingstijd en voorbereidingstijd 2 uur in totaal

Deeg

  • 285 gram bloem
  • 140 gram boter
  • 130 gram roomkaas
  • 5 theelepels koud water
  • 1,5 eetlepel azijn
  • 1 theelepel bakpoeder
  • mespuntje zout

Roomkaascreme

  • 200 gram roomkaas
  • 2 eidooiers
  • 4 takjes rozemarijn
  • olijfolie

Vulling

  • 1 oranje winterwortel
  • 1 gele wortel
  • 1 paarse wortel
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette
  • olijfolie

Zo maak je de wortelroostaart

  • Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een soepel deeg
  • Laat het deeg ingepakt in huishoudfolie een uurtje in de koelkast rusten
  • Maak de roomkaascreme die straks op de deegbodem komt
    • Meng de roomkaas goed met de dooiers en voeg de rozemarijn en zout en peper toe
    • Schenk er een scheut olijfolie bij en meng goed
  • Verwarm de oven op 180º C
  • Schil de wortels en schaaf met een kaasschaaf of mandoline lange dunne plakken
  • Schaaf ook de gele en groen courgette in lange dunne plakken
  • Vet een springvorm in, rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee
  • Verdeel het roomkaasmengsel over de bodem
  • Druk de plakken op hun zijkant in de roomkaascreme en werk van buiten naar binnen
  • Wissel af qua kleuren
  • Sprenkel wat olijfolie over de groenten en bak 35 minuten in de overn goudbruin en gaar