Zomerfruittaart

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik ook graag taarten bak. Het probleem is altijd dat deze baksels door ons tweeën opgegeten moet worden. Dat is soms wat teveel van het goede. Nu heb ik er wel iets op gevonden want ik neem een taart regelmatig mee naar kantoor. Mijn collega’s kijken er meestal niet meer van op. Het begint best normaal te worden. Als ik eens een keer niets bij me heb dan rijst voorzichtig de vraag of ik het weekend niets gebakken heb? Een bijkomstigheid is dat ik voor mijn werk op meerdere regiokantoren werk. Op het moment dat ik dan op social media zeg dat de taart voor mijn collega’s is dan is het maar de vraag voor wie op welke regio; ze zijn immers allemaal collega’s. En natuurlijk lezen ze dat. Zo ook met de kersentaart die goed in de smaak viel. Ik realiseerde me dat mijn collega’s op de kantoren waar ik midden in de week ben eigenlijk nooit taart krijgen van me.

Dus werk aan de winkel. Sinds ik midden in de fruitregio woon is het heel gewoon om direct om de hoek rechtstreeks bij de teler het fruit te halen. Zo ook voor deze zomerfruittaart. Behalve de kiwi’s dan. Heb je de foto al goed bekeken? Het lijkt alsof je het fruit er zo af kunt pakken!

Zomerfruittaart

Nodig voor zomerfruittaart

8 personen

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram amandelmeel
  • 100 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 reep chocolade
  • vers fruit naar keuze
  • banketbakkersroom
    • 500 ml melk
    • 1 vanillestokje
    • 100 gram suiker
    • 2 eidooiers
    • 45 gram maïzena

Zomerfruittaart

Zo maak je de zomerfruittaart en de banketbakkersroom

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed tot een mooi egaal deeg.
  • Laat het verpakt in plasticfolie minimaal een uur in de koelkast rusten
  • Verwarm de oven op 180º C
  • Vet een lage taartvorm van 20 cm doorsnede in met boter en verdeel het deeg over de vorm
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en laat nog ongeveer 20 minuten in de koelkast rusten
  • Kreukel een vel bakpapier en leg het in de taartvorm en leg de bakbonen bovenop
  • Bak de taartbodem 15 minuten en haal daarna de bakbonen en het bakpapier weg
  • Zet de taart terug in de oven en bak nog eens 10-15 minuten
  • Laat hem afkoelen op een rooster
  • Maak de banketbakkersroom:
    • Schenk 450 ml melk in een pannetje en splijt het vanillestokje
    • Voeg het merg en de peul bij de melk en breng het aan de kook
    • Klop de eidooiers met de overige 50 ml melk en de suiker in een grote kom goed door elkaar
    • Klop op het laatst de maïzena er doorheen
    • Verwijder als de melk kookt de peul van het vanillestokje en schenk de helft van de melk al roerend bij de eidooiers
    • Schenk daarna het mengsel weer terug in de pan bij de ander helft van de melk
    • Breng aan de kook maar blijf roeren!! Het mengsel wordt nu dik
    • Schenk de banketbakkersroom in een grote lage schaal zodat ie snel kan afkoelen. Dek wel rechtstreeks af met plasticfolie om velvorming te voorkomen
  • Smelt de chocolade au-bain-marie en smeer met een kwastje de afgekoelde taartbodem ermee in. Hiermee voorkom je dat het vocht uit de room en het fruit in de bodem trekt waardoor deze zacht wordt. Laat de chocoladelaag wel even hard worden voordat je de banketbakkersroom erover verdeelt
  • Verdeel het fruit naar wens over de laag banketbakkersroom
  • Naar wens kun je het nog wat abrikozenjam verwarmen en met een kwastje het fruit mee bestrijken. Het gaat dan mooi glanzen.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *