Een tijdje terug kocht ik gekleurde bietjes die ik in een salade verwerkte met geitenkaas. Gele, witte en chioggiabietjes. Dat was erg lekker. Nu had ik eigenlijk teveel voor die salade dus wilde ik met de overgebleven bieten eens iets anders maken. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger de combinatie van rode bietjes met gebakken kabeljauw erg lekker vond. Aangezien ik het soms wel een uitdaging vind om iets bijzonders op tafel te zetten met restanten of voorraad dat ik de koelkast of voorraadkast staat. Op zich wel een “sport”  om dat te doen. Er komen vaak verrassende combinaties uit. Zo had ik ook nog een beetje risottorijst in een hoekje van de kast staan. Tijd dus om op zoek te gaan naar een gerecht waarvan ik de ingrediënten in huis had. Laat ik nou een bietjesrisotto tegenkomen. Ok, in dat recept waren rode bieten gebruikt maar ach, die bietjes die ik in huis had daar zou het denk ik ook wel mee kunnen. Nu weet ik dat die gekleurde bietjes hun kleur verliezen met koken dus dat was wel jammer voor het kleureffect maar de smaak is hetzelfde. Ik had dus bedacht dat het een bietjesrisotto moest worden met een lekker stukje gebakken kabeljauw. Qua presentatie had ik ook al bedacht hoe het eruit moest zien. Dat scheelt met foto’s maken….anders is het namelijk al koud voor je het kunt gaan eten. Het moest er feestelijk uitzien want met de Paasdagen in het vooruitzicht misstaat het niet op de paastafel en niet onbelangrijk, het is erg lekker! Je moet natuurlijk wel van bietjes houden. Anders laat je die gewoon weg uit je risotto. Ik maak het de volgende keer in ieder geval ook eens met de rode bietjes.

Bietjes risotto met kabeljauw

Nodig voor de bietjesrisotto met kabeljauw

2 personen – bereidingstijd 30 minuten

  • 3 bietjes, al dan niet gekleurd
  • 0,75 liter kippen- of groentebouillon, van een tablet
  • 250 gram risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • Geraspte parmezaanse kaas
  • Rucola of rucolamelange met snijbiet
  • Rode balsamicoazijn
  • Extra vergine olijfolie
  • 2 stukken kabeljauwfilet
  • Boter
  • Bloem

Zo maak je de bietjesrisotto met kabeljauw

    • Schil en rasp de bietjes grof.
    • Blancheer de bietjes heel even (hoeft niet perse, rauw kan ook maar dan wel erg dun reraspt
    • Breng bouillon aan de kook
    • Verhit olijfolie in een pan
    • Fruit de ui glazig
    • Voeg de rijst toe en bak ongeveer een minuutje of 2 tot de korrels wat glazig worden
    • Doe nu de wijn erbij en laat deze bijna helemaal verdampen
    • Voeg steeds kleine hoeveelheden bouillon toe. Laat de bouillon helemaal opgenomen worden door de rijst voor je nieuw opnieuw bouillon toevoegt. Ga door tot alle bouillon is opgenomen. Blijf ondertussen continue roeren met een houten lepel tot de rijst gaar is
    • Doe de geraspte bietjes er bij  en voeg wat parmezaanse kaas toe, niet teveel anders wordt het dradig
    • Laat nog even, 10 minuutjes, pruttelen
    • Wentel ondertussen de kabeljauw door de bloem en smelt boter in een koekepan
    • Bak de kabeljauw aan beide kanten gaar. Door de bloem krijgt de vis een krokant korstje en valt ie niet uit elkaar tijdens het bakken

Meng de rucola naar smaak met balsamicoazijn en extra vergine olijfolieet een glas van (dezelfde) droge witte wijn erbij!Maak het bord mooi op. Gebruik een ring om de rijst in een mooie ronde schijf op het bord te presenteren.Drink er dezelfde witte wijn bij die je in de risotto hebt gedaan.