Brabantse worstenbroodjes

Hebben jullie alle nieuwjaarsrecepties en borrels inmiddels achter de rug? Ik had er vorige week 2 en allebei met aansluitend een stamppotbuffet. Was lekker hoor maar ik hoef nu even geen hutspot, boerenkool of zuurkoolstamp. Twee achter elkaar is voorlopig weer even genoeg. Daardoor was ik laat thuis vorige week en had ik geen tijd om iets te posten. Deze week zal ik dat  goedmaken. Vandaag weer iets voor “Uit de provincie” namelijk het Brabants worstenbroodje.

Het Brabants worstenbroodje is typisch uit de provincie Noord-Brabant. In andere provincies worden ze zelden verkocht. Het broodje is van een zacht witbrooddeeg, is ongeveer 15 cm lang en gevuld met een worst van gehakt. Vaak half-om-half gehakt. Vaak is toch wel de winter een periode dat je in Brabant vaker worstenbrood eet dan in een andere tijd van het jaar. Vaak zijn de piekmomenten toch wel rond Sinterklaas, Kerst en Carnaval. Maar eigenlijk kan het altijd!

Als Brabantse moet ik natuurlijk toch eens Brabantse worstenbroodjes maken.  Ik maak het van kipgehakt gemengd met rundergehakt. Vaak wordt gezegd dat het met rundergehakt te droog is maar ik vind het heel erg meevallen. Waarschijnlijk omdat ik er ook kipgehakt door heb gedaan.

Brabantse worstenbroodjes

Nodig voor 10 worstenbroodjes

  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 200 ml lauwe melk
  • 450 gram bloem
  • 50 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 1 losgeklopt ei
  • 500 gram gemengd gehakt
  • paneermeel van 2 sneetjes oud wit brood
  • 1 ei
  • zout
  • snuf nootmuskaatpoeder
  • snuf kruidnagelpoeder
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je Brabantse worstenbroodjes

  • Los de gist op in de lauwe melk en laat 10 minuten staan.
  • Zeef de bloem met zout  boven een kom
  • Giet de melk met de gist er al roerend bij
  • Voeg ook de boter en het ei toe
  • Kneed alles tot een soepel deeg
  • Laat op een warme plaats onder een doek rusten tot het in volume is verdubbeld
  • Maak ondertussen de vulling van het gehakt, paneermeel, ei en de kruiden
  • Kneed het gehakt tot het niet meer plakt
  • Weeg het gehakt en verdeel in 10 gelijke delen
  • Draai worstjes van het gehakt
  • Weeg het deeg en verdeel in 10 gelijke delen en maak er bolletjes van
  • Rol de bolletjes met een kleine deegroller tot een ovaal en smeer in met ei
  • Leg er een worstje van het gehakt op en vouw het deeg aan de korte zijden over het worstje
  • Vouw de lange zijden van het deeg over het worstje en plak de naad dicht met ei
  • Leg de worstenbroodjes iets uit elkaar op bakpapier op een bakplaat
  • Laat de worstenbroodjes nog 30 minuten rijzen onder een doek
  • Verwarm ondertussen de oven op 200º C
  • Smeer ze in met eigeel en bak ze 25 minuten goudbruin

 

 

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Een gedachte over “Brabants worstenbroodje”
  1. Hoi, mag ik je vragen: wat voor melk gebruik je? Welke boter? En wat voor bloem? Is de verhouding kip/rund half om half? De gistzakjes 7 gram per zakje? Haha, alvast dank! Ik kijk ernaar uit je recept te maken. Groetjes Monika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.