Vlechtbrood ziet er altijd zo gezellig uit maar van de Winston had ik nooit gehoord, tot Heel Holland Bakt voorbij kwam. Toch maar een keer bakken. Top 2000 aan en bakken maar. Heerlijk zo aan het einde van het jaar.  Het ziet er ingewikkeld uit, die knot. Dat vlechten is wel iets waar je even goed naar moet kijken, maar uiteindelijk viel me erg mee. Het recept bevat margarine.  Je moet het zelf weten maar ik gebruik boter en dat is wat anders dan margarine. Boter is gemaakt van melk en margarine van oliën en vetten. Dat kan plantaardig of dierlijk zijn. De fabrikant voegt zelf vitamine A en D aan margarine toe, in boter zitten die vitamines al van nature. Wil je toch margarine gebruiken kies dan 30 gram margarine en 3o gram boter.

Voor mij de eerste keer dat ik vlechtbrood maak. Ik ben trots!

WInston

Nodig voor de Winston

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 ml volle melk
  • 60 gram roomboter
  • 20 gram verse gist
  • Eieren of melk om mee af te strijken

6-bolletjes-deeg

Zo maak je de Winston

  • Meng bloem, suiker, gist, boter en melk en kneed tot een glad en elastisch deeg.
  • Vet een grote kom in met olie en bedek het deeg met de olie
  • Laat 1 uur rijzen onder een doek of versfolie op een warme tochtvrije plek
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en laat 10 min bolrijzen.
  • Rol de bolletje uit tot lange strengen
  • Stap 1: leg de strengen in een kruis elk bestaande uit 3 strengen
  • Stap 2: leg 2 over 3
  • Stap 3: leg 1 onder 4 en over 2
  • Stap 4: Leg 3 over 1
  • Stap 5: Leg 4 onder 2 over 3
  • Vouw de uiteinden voorzichtig onder het de vlecht en bol op
  • Bestrijk met ei en laat 45 minuten rijzen
  • Bak het brood 25 minuten op 210 graden.

6-stengen-deeg 2-over-3 1onder4-over-2 1-over-3 4-0nder-2-over-3 Winston