De laatste tijd hoor ik zoveel lovende verhalen over de kookboeken van Yotam Ottolenghi en hoe geweldig ze zijn. Dat heb je weleens. Nooit van gehoord en opeens hoor je niets anders meer of ik heb mijn ogen en oren dicht gehad want dat kan natuurlijk ook. Omdat ik laatst 1 meter knoflook had gekocht met 20 bollen aan zo’n rieten vlecht vond ik het tijd voor iets met heel veel knoflook. En ik kwam al zoekende uit bij Ottolenghi.

Gekarameliseerde knoflooktaart

En wát voor een taart zeg! Deze quiche is zo ontzettend lekker. Ottolenghi maakt er een feestje van. Hij maakt 1 grote taart maar ik heb niet zo’n grote bakvorm dus worden het 4 eenpersoonstaartjes. Ook leuk toch? Er zit geitenkaas in en ook tijm en rozemarijn. De knoflook is niet wat je denkt want omdat het gekarameliseerd wordt met suiker en balsamicoazijn worden de teentjes heerlijk zoet.

Aanrader en ik denk dat ik toch mijn verzameling kookboeken moet gaan uitbreiden.

Gekarameliseerde knoflooktaartje

Nodig voor gekarameliseerde knoflooktaart

  • 375 gram roomboter bladerdeeg
  • 3 middelgrote bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 2,2 dl water
  • 3/4 el fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 1 theelepel gehakte tijm, plus wat takjes om te garneren
  • 120 gram verse romige geitenkaas
  • 120 gram harde rijpe geitenkaas, geraspt
  • 2 eieren
  • 1 dl slagroom
  • 1 dl crème fraîche
  • zout en zwarte peper

Zo maak je de knoflooktaart

  • Vet 1 grote ondiepe taartvorm of 6 kleine vormpjes goed in
  • Rol het deeg tot een grootte dat hij net in de vorm past en vouw het restant over de rand
  • Snijd met een mes het teveel aan deeg weg zodat je een mooie strakke vorm krijgt
  • Bekleed het deeg met bakpapier en vul met bakknikkers of peulvruchten
  • Zet het deeg 20 minuutjes in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180º C
  • Ze de vorm in de oven en bak 20 minuten blind
  • Verwijder de bakknikkers en bakpapier, prik met een vork wat gaatjes in de bodem en zet nog 5-10 minuten in de oven
  • De gekarameliseerde knoflook kun je nu gaan maken
  • Doe de teentjes met royaal water in een steelpannetje
  • Breng aan de kook en blancheer de teentjes 3 minuten
  • Giet af, droog de pan en verwarm de olijfolie
  • Bak de knoflook 2 minuten op een hoog vuur
  • Voeg water en balsamico toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen
  • Roer suiker, tijm, rozemarijn en wat zout door de vloeistof
  • Laat inkoken tot de vloeistof bijna verdampt is en de tenen gekarameliseerd zijn. Zet opzij.
  • Breek de zachte geitenkaas en verdeel over de bodem. Voeg de geraspte geitenkaas ook toe
  • Verdeel de knoflook over de kaas
  • Klop de 2 eieren los met slagroom en creme fraiche. Breng op smaak met zout en peper
  • Giet voorzichtig deze vloeistof over de taart en vul de gaatjes. De knoflookteentjes en kaas moet nog zichtbaar zijn
  • Schakel de over terug naar 160º C en bak de taart 30-40 minuten tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin
  • Haal uit de vorm en versier met takjes tijm

Houd wel het deeg in de gaten als het in de oven staat. Bij mij zijn ze iets te bruin geworden.

Gekarameliseerde knoflooktaart