Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine en komt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. In Griekenland maken ze Moussaka met laagjes gehaktmensgel van kruiden, uien, tomaten en rode wijn met laagjes bechamelsaus. Soms gaan er ook aardappelen en courgettes doorheen. Kortom het lijkt op lasagne alleen zijn er andere kruiden gebruikt en de lasagnebladen zijn dan de aubergineplakken. Koolhydraten technisch wel ok, op de bechamelsaus na dan want daar zit bloem in. Ik maak dit gerechtje weer in mijn favoriete eenpersoonspannetjes. Dat scheelt een hoop geklieder met opscheppen…..

Moussaka

Dit heb je nodig voor Moussaka

2 personen – bereidingstijd 50 minuten

  • 2 aubergines
  • 250 gram gehakt
  • 2 ontvelde tomaten
  • 1 blikje tomaten puree
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel oregano
  • 1/2 eetlepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • zout en peper
  • scheutje rode wijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels parmezaanse kaas
Zo maak je Moussaka
  • Verwarm de oven op 200º C
  • Snijd de aubergine in dunne plakken
  • Pers 1 teentje knoflook uit en meng het met de olijfolie
  • Smeer de aubergine plakken in met de knoflook olie en strooi er wat zout over
  • Schuif de aubergineplakjes in de oven tot ze gaar en zacht zijn
  • Maak ondertussen de bechamelsaus en schep op het laatst 3 eetlepels parmezaanse kaas er doorheen
  • Laat de bechamel wat afkoelen en roer er dan een geklutst ei door
  • Fruit een ui in wat olijfolie en voeg het gehakt en 1 teentje knoflook toe
  • Als het gehakt rul gebakken is doe er dan de kruiden in
  • Bak 2 eetlepels tomaten puree even mee en voeg de ontvelde tomaten toe
  • Schenk wat rode wijn bij het gehakt en breng op smaak met peper en zout
  • Vet een ovenschaal of eenpersoonspannetjes in met wat olie
  • Maak 2 laagjes met gehakt, aubergine en bechamel
  • Bak 3o minuten in de oven