Koffiebroodjes met banketbakkersroom

Koffiebroodjes gevuld met banketbakkersroom, wie kent ze niet. Die plakkerige romige broodjes voor bij de koffie of thee.  Ze zijn niet moeilijk te maken maar je moet het deeg wel goed laten rijzen.

Koffiebroodjes met banketbakkersroom

Nodig voor koffiebroodjes

  • Het deeg:
    • 500 gram bloem
    • 100 gram zachte roomboter
    • 180 ml lauwwarme melk
    • 40 gram verse gist
      25 gram witte basterdsuiker
    • 1 ei
    • 5 gram zout
  • Banketbakkersroom:
    • 500 ml melk
    • 100 gramsuiker
    • 45 gr custardpoeder
    • 2 eidooiers
    • 1 vanillestokje
    •  zout
  • Vulling:
    • 100 gr krenten
    • 100 gr rozijnen

Koffiebroodjes zelf maken

  • Breng 450 melk met 50 gram suiker en het vanillemerg aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en zout los. Roer er ook de custardpoeder door. Schenk een scheutje van de gekookte melk over het eimengsel en roer met een garde het mengsel goed door.
  • Schenk het terug in de pan bij de melk en blijf goed roeren tot het kookt en laat op een zacht vuur ongeveer 2 minuten garen
  • Schenk de room op een grote ondiepe schaal of bord en dek af met huishoudfolie om te voorkomen dat er een vel op komt.
  • Laat de room helemaal afkoelen
  • Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de krenten en rozijnen door elkaar. Kneed kort, verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en strijk de afgekoelde banketbakkersroom erover maar laat aan een lange kant van het deeg een rand van 5 cm vrij.
  • Verdeel de krenten en rozijnen over de room
  • Strijk dit rand waar geen vulling op zit in met wat water
  • Rol het deeg vanuit de lange kant op en eindig bij de met water ingesmeerde rand. Zorg dat deze goed op het deeg aansluit.
  • Snijd de rol in dikke plakken van 2 cm en leg ze  op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat 40 minuten rijzen op een warme plek en verwarm ondertussen de oven voor op 220º C
  • Bestrijk de koffiebroodjes met een losgeklopt ei en bak ze 12-15 minuten
  • Verwarm de abrikozenjam en bestrijk de koffiebroodjes meteen als ze uit de oven komen.
  • Eventueel kun je ook op de afgekoelde broodjes glazuur smeren. Dat maak je met poedersuiker waar je een klein beetje water bij doet.

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!