Veel mensen denken dat risotto maken “gedoe”  is. Ik vind het allemaal wel meevallen. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Risotto maak je in 5 stappen.

Stap 1: Gesnipperd uitje met knoflook fruiten in olijfolie of boter
Stap 2: Rijst wordt toegevoegd en gebakken tot het glazig wordt
Stap 3: Vocht wordt stapsgewijs toegevoegd; dat kan witte wijn, bouillon of water zijn.
Stap 4: Toevoegen van ingrediënten
Stap 5: Laat 2 minuten rusten en voeg kaas en boter toe

Dat is eigenlijk alles. Normaal gesproken maak ik een paddestoelenrisotto maar risotto met gerookte zalm is het ook erg lekker en erg eenvoudig te maken. De rijst krijgt een mooi kleurtje door de kurkuma en het paprikapoeder.
Risotto met gerookte zalm

Nodig voor risotto met gerookte zalm

3-4 personen – bereidingstijd 45 minuten

  • 200 gram risottorijst
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 100 gram gerookte zalm in kleine stukjes
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 fijn gesneden ui
  • 1 klontje boter
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 winterwortel, fijngesneden
  • olijfolie
  • 1 glas witte wijn
  • 800 ml visbouillon of groentebouillon

Zo maak je risotto met gerookte zalm

  • Fruit ui en wortel in de olijfolie
  • Voeg de risotto toe en bak tot de korreltjes glazig worden
  • Voeg de wijn toe en laat inkoken
  • Voeg als de wijn bijna is ingekookt de kurkuma en paprikapoeder toe
  • Schenk een soeplepel bouillon bij de rijst en kook met deksel op de pan tot het vocht is opgenomen
  • Voeg steeds een soeplepel bouillon toe als het vocht is opgenomen door de rijstkorrels
  • Al de risotto bijna klaar is voeg je bijna alle zalm en de erwten toe
  • Zet het vuur uit en roer een groot deel van de parmezaanse kaas erdoor
  • Laat met de deksel op de pan 2 minuten staan.
  • Schep op, strooi parmezaanse kaas erover en de rest van de gerookte zalm