Wat eten we vandaag? Zeeuwse mosselen! Met een Zeeuw in huis is het eetplaatje kompleet zou je zeggen. Niets is minder waar. De Zeeuw is niet zo’n vismens, zegt ie, alhoewel het steeds vaker op tafel staat en het ook écht gewoon altijd helemaal op gaat. Behalve paling, garnalen en mosselen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik gekookte mosselen ook niet zo bijzonder vind. De sausjes die je er steevast bij krijgt in een restaurant bepalen de smaak eigenlijk. Gebakken exemplaren met heel veel zwarte peper, ui en zout is dan weer wel heel smaakvol en lekker met vers gebakken brood.

Mosselen kunnen eigenlijk altijd alhoewel het mosselseizoen in juli begint en loopt tot april het jaar daarop. Je kunt beter onthouden dat als de “r” in het seizoen zit ze verkrijgbaar zijn. Dus zomer, herfst en winter.

Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

Dit keer maak ik gegratineerde mosselen met zelfgemaakte kruidenboter en even onder de grill met pittige kaas. Lekker met roergebakken spinazie met knoflook en gezouten cashewnoten.

Gegratineerde mosselen

Nodig voor gegratineerde mosselen

4 personen – bereidingstijd 20 minuten

  • 1 teentje geperste knoflook
  • 2 eetlepels verse krulpeterselie
  • 75 gram roomboter
  • 1 glas witte wijn (2 dl)
  • 1 visbouillonblokje, mag ook een groentebouillonblokje zijn
  • 150 gram geraspte pittige belegen kaas, liefst boerenkaas
  • 48 mosselen, of gewoon een zak of bak
  • zout en versgemalen zwarte peper

Zo gratineer je de mosselen

  • Verwarm de oven of grill op 200º C
  • Maak eerst de kruidenboter. Meng hiervoor de boter met de knoflook en peterselie en breng op smaak met peper en zout
  • Was de mosselen en kook ze 5 minuten in de wijn
  • Schep ze regelmatig om
  • Haal de mosselen los uit de geopende exemplaren
  • Bewaar 1 helft van de schelp en leg daar de mossel in. Leg ze in een lage ovenschaal waar je ze ook in serveert
  • Leg klontjes kruidenboter op de mossels en strooi er geraspte kaas over
  • Schuif in de oven en onder de hete grill  totdat de kaas is gesmolten
  • Smakelijk!