Soms wil je snel een lekker brood bakken maar heb je geen tijd om het te laten rijzen. Soms komt het gewoon niet uit. Als je bijvoorbeeld overdag tijd hebt om brood te bakken en je eet het niet bij de avondmaaltijd maar bij je ontbijt de volgende dag, dan is het brood al niet vers meer. In plaats van gist kun je ook bakingsoda gebruiken. Sodabrood, wordt gegist met natriumbicarbonaat in plaats van gist en is heel snel te maken. Je weet, ik ben niet zo voor de chemische spullen maar soms maak ook ik een uitzondering.
Sodabrood
Dit brood komt uit het nieuwe boek van Jamie Oliver en is echt heel snel en simpel te maken. Bovendien is het ook nog eens lekker. Dit brood is het lekkerst direct uit de oven. In plaats van 1 groot brood maakte ik 6 kleine broodjes van het deeg.
Nodig voor snel brood
- 250 gram volkorenmeel
- 100 gram bloem
- 50 gram zaden of pitten, eventueel
- 1 theelepel baking soda
- 1 groot ei
- 1 theelepel zout
- 300 ml karnemelk of naturel yoghurt
Zo maak je snel brood
- Verhit de oven op 190 C
- Meng in een grote kom meel, bloem, bakingsoda, zaden,pitten en 1 theelepel zout
- In een andere kom meng je met een vork ei en karnemelk of yoghurt. Als het goed gemengd is gebruik je je handen om even door te kneden
- Maak een bol van het deeg en leg het op een met bloem bestoven bakplaat. Op bakpapier kan ook. Wil je net als ik broodjes maken verdeel het deeg dan in 6 kleine bollen
- Druk de bol iets plat tot een dikte van 3 cm en snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van ongeveer 1/2 cm diep
- Bak het brood 40-45 minuten in de oven tot er een korst gevormd is en het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Lekker met een hamburger