Panettone

Panettone is Italiaans kerstbrood en van oorsprong uit Milaan. Eerlijk gezegd vind ik het lekkerder dan de zware en machtige kersstol met spijs. Panettone is heel erg luchtig en heerlijk met een goede espresso of een glaasje bubbels. Het brood wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het kost wel wat tijd om een goede panettone te maken want je werkt met een voordeeg, maar het is het waard! O ja, maak er meteen 2 dan heb je altijd genoeg en ook leuk om cadeau te doen met een strik eromheen.

Panettone

Nodig voor 2 broden van 13 cm doorsnee en 10 cm hoog

  • Voor het voordeeg
      3oo gram bloem
      300 ml water12 gram gist
  • Voor het brooddeeg
    • 300 gram bloem
    • 9 gram zout
    • 50 ml water
    • 120 gr boter
    • 20 gram suiker
    • 1 ei
    • 1/2 theelepel vanille
  • Voor de vulling
    • 300 gram krenten/rozijnen
    • 1 eetlepel sinaasappelrasp

Zo maak je de panettone

  • Week de krenten/rozijnen 30 minuten in lauw water
  • Laat ze uitlekken en laat enkele uren staan
  • Maak het voordeeg door alles  goed te mengen en laat het met een doek erover 12 uur staan op kamertemperatuur. De gist gaat dan zijn werk doen en daar wordt het brood erg luchtig van
  • Meng de volgende dag het voordeeg met de rest van de ingrediënten voor het brooddeeg behalve de boter.
  • Kneed 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg
  • Kneed de boter er stukje voor stukje door het deeg
  • Meng de vulling er goed doorheen
  • Doe het deeg in een kom en laat op kamertemperatuur met een doek erover 2-3 uur rusten
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken
  • Bekleed de bodem van een ronde bakvorm met bakpapier en maak een opstaande rand van bakpapier.
  • Vorm het deeg tot een bol en leg in de vorm, zorg dat ongeveer 2/5 van de vorm leeg blijft zodat het deeg goed kan rijzen
  • Laat het deeg nog 2 uur narijzen of wacht tot het deeg zacht aanvoelt en bijna tot de bovenrand is gerezen
  • Smelt een klontje boter en bestrijk met een kwastje de bovenkant van het deeg met de boter
  • Haal de krenten en rozijnen die boven het deeg uitsteken eruit want die gaan verbranden in de oven
  • Bak de panettone op 180º C 40-50 minuten
  • Wacht 5 minuten als het brood uit de oven komt en haal dan het bakpapier los zodat het brood kan uitademen

 

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.