Zalmtompouce met asperges

Een tompouce van gerookte zalm met asperges en een heerlijk Martinisausje. Ik maakte het al eerder dit jaar maar heb het nooit op mijn blog geplaatst. De laatste keer dat ik het maakte was in het aspergeseizoen met witte asperges. Toen was het hoofdgerecht maar speciaal voor de feestdagen maak ik het met groene asperges wat ook heel lekker is. Als voorgerecht maak je gewoon iets minder. Het is lekker zacht van smaak en met de combinatie van zalm met asperges zit je  altijd goed. Bovendien is het niet moeilijk.

zalmtompouce

Nodig voor 4 zalmtompouces met asperges

40 minuten bereiden – oven 8 minuten

  • 1 losgeklopte eidooier
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 8 groene asperges
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 25 g boter
  • 50 ml witte Martini
  • 250 ml slagroom
  • 200 g gerookte zalmfilet

Zo maak je de tompouces

    • Snijd de houtachtige onderkant van de asperges
    • Leg de asperges in een pan met koud water en breng aan de kook
    • Kook 5 minuten en zet het vuur uit. Laat nog 10 minuten met deksel op de pan staan zodat ze gaar worden
    • Verwarm de oven op 200º C
    • Halveer de plakjes bladerdeeg en leg op bakpapier op een bakplaat
    • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het niet te bol wordt tijdens het bakken
    • Strijk met een kwastje de eidooier over de plakjes bladerdeeg
    • Bak 8 minuten in de oven
    • Haal uit de oven en laat afkoelen
    • Smelt boter in een steelpan en fruit het sjalotje in 3 minuten
    • Voeg de Martini toe en laat 3 minuten inkoken
    • Doe de slagroom erbij en laat op een zacht vuur nog 8 minuten inkoken
    • Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper
    • Halveer de asperges in de lengte
    • Leg op elk bord een plakje bladerdeeg met daarop een plakje zam en 4 halve asperges
    • Schenk er wat saus over
    • Dek af met een plakje bladerdeeg
    • Smakelijk!

Bron: Allerhande

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.