Witlof is een heerlijke frisse, bittere groente. Je kunt deze groente koken maar ook rauw in een gerecht verwerken. Het meest bekende gerecht is met ham en kaas omwikkeld uit de oven. Speciaal voor de feestdagen maak ik een voorgerechtje dat je ook als hapje kunt serveren.  Het is super eenvoudig en in 10 minuten klaar. Behalve witlof kun je ook roodloof gebruiken.

Witlofbloem met zalmcreme

Nodig voor wilofbloem met zalm

4 personen – bereidingstijd 10 minuten

  • 4 kleine stronken witlof
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 1 eetlepel hazelnoten
  •  1 eetlepel kappertjes (hoeft niet persé)
  • 125 ml creme fraiche
  • peper en zout

Zo maak je de witlofbloemen

  • Snijd de zalm in dunne reepjes
  • Meng de zalm met de bieslook en de kappertjes door de creme fraiche
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Rooster de hazelnoten in een droge koekepan en hak ze grof
  • Snijd de onderkant van de witlofstronken eraf en zet in een mooi glas of schaaltje
  • Vouw de blaadjes uit elkaar zodat je een bloem krijgt
  • Schep de zalmcreme in de bloem en bestrooi met de hazelnoten

Je kunt de blaadjes van de witlof als lepel gebruiken

Als hapje bij de borrel kun je de losse blaadjes (bootjes) vullen met de zalmcreme

 

Bron: Hallo Jumbo