Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes horen voor mij bij het weekend. Vroeger thuis aten we doordeweeks soep, aardappels, groenten, vlees en een toetje toe. Elke dag, behalve op zaterdag. Dan werd er niet gekookt maar aten we verse zachte broodjes met lekker vleeswaren en kaas. Die zachte broodjes wilde ik nu dus een keer zelf maken. Vaak…

Pitabroodjes

Ik wil al heel lang zelf pita broodjes maken maar het kwam er steeds niet van. Met pitabroodjes kun je zo ontzettend veel. Vul ze met met vanalles en nog wat. Maak bijvoorbeeld broodje kip shoarma met lekkere zelfgemaakte knoflooksaus of vul met kaas en maak er een tosti van. Het recept dat ik gebruik…

Brood zonder kneden

Ik vond een filmpje waarin ze laten zien hoe je brood maakt zonder kneden. Het duurt wel in totaal zo’n 12-24 uur maar dan kun je in ieder geval ‘s avonds al beginnen. Het mooie is dat je het uiteindelijke deeg in een gietijzeren pan in de oven bakt.

Kaneelbrood

Brood maken gaat me steeds beter af. In het weekend bak ik tegenwoordig een paar verschillende broden en vries ze in. Zo heb ik de hele week home made brood. Binnenkort maar weer eens naar de molenaar in de buurt gaan. De zakken bloem en spelt vliegen er tegenwoordig doorheen. Het maken van zuurdesem is…

Brabants worstenbroodje

Hebben jullie alle nieuwjaarsrecepties en borrels inmiddels achter de rug? Ik had er vorige week 2 en allebei met aansluitend een stamppotbuffet. Was lekker hoor maar ik hoef nu even geen hutspot, boerenkool of zuurkoolstamp. Twee achter elkaar is voorlopig weer even genoeg. Daardoor was ik laat thuis vorige week en had ik geen tijd…

Vlechtbrood Winston

Vlechtbrood ziet er altijd zo gezellig uit maar van de Winston had ik nooit gehoord, tot Heel Holland Bakt voorbij kwam. Toch maar een keer bakken. Top 2000 aan en bakken maar. Heerlijk zo aan het einde van het jaar.  Het ziet er ingewikkeld uit, die knot. Dat vlechten is wel iets waar je even…

Panettone

Panettone is Italiaans kerstbrood en van oorsprong uit Milaan. Eerlijk gezegd vind ik het lekkerder dan de zware en machtige kersstol met spijs. Panettone is heel erg luchtig en heerlijk met een goede espresso of een glaasje bubbels. Het brood wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het kost wel wat tijd om een goede…

Krollen

Ik werd onlangs getipt over Krollen. Krollen? Nooit van gehoord, wat zijn dat eigenlijk? Het is zijn anijsbroodjes die met Sinterklaas gegeten worden. Ze worden besmeerd met roomboter en belegd met een speculaasje. Het is een typisch anijsbroodje voor een delen in Noord Brabant. Het anijs geurt heerlijk als je ze aan het bakken bent….

Speltbrood

Spelt is geen tarwesoort maar een graan. Vroeger gebruikt de bakker dit graan. Het bevat gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Spelt is gezond en vult enorm, dus je eet ook minder en het houdt je bloedsuikerspiegel laag. Dat klinkt goed. Nodig voor een speltbrood 500 gram speltmeel 1 zakje gist 9…

Rozemarijnbrood met knoflook en oregano

Die heerlijke geur van gebakken brood uit de Provence wil je na je vakantie nog lang vasthouden. Dit rozemarijnbrood bevat naast rozemarijn ook knoflook en oregano. Het ruikt heerlijk en je waant je weer terug in Frankrijk. Lekker met een glaasje wijn of bij een kop verse tomatensoep. Nodig voor het Rozemarijnbrood 500 gram bloem…

Focaccia

Niets is heerlijker dan de geur van vers gebakken brood. De heerlijke geur van de rozemarijn in de focaccia vult de hele keuken en geeft zo’n mediterrane sfeer. Focaccia is echt heel eenvoudig te maken. Lekker kneden met de handen omdat het goed is voor je spierballen maar ook omdat ik simpelweg geen mengmachine heb….

Stromboli

Stromboli is genoemd naar een vulkanisch eiland boven SiciliĆ«. Het in feite opgerold brood met een heerlijke vulling. Het brood maak je van voordeeg. Ik maak 4 broden tegelijk en stop ze gewoon in de vriezer. Het is niet iets wat je maakt en dezelfde dag nog kunt eten. Je hebt er 2 dagen voor…