Ze zijn er weer! Kwaliteit van eigen bodem, het witte goud. Koop ze bij de boer want in de supermarkt zijn ze vaak al 3 tot 7 dagen oud. Asperges zijn het lekkerste als ze echt vers zijn, hoe verser hoe lekkerder. Als je ze tegen elkaar wrijft en ze piepen, dan zijn ze vers!

Koop de asperges met kwaliteitsklasse AAA, die zijn vingerdik en hebben dichte kopjes. Ze zijn wel een stukje duurder, dat wel maar je proeft het! Ik kocht ze tijdens een open dag bij een aspergeteler, € 16 per kilo dit jaar.

Snijd de onderkant eraf en schil ze met een dunschiller vanaf de kop tot de uiteinden. Belangrijk voor de smaak: bewaar de schillen en de uiteinden want daar kun je heerlijke aspergesoep van maken!
Het koken van asperges kun je in een aspergepan doen, dat is makkelijk, maar in een gewone pan gaat het ook hoor. Anders heb je wéér een pan erbij in de kast staan.

Asperges met gerookte zalm

Nodig voor asperges met gerookte zalm

4 personen

  • 16 witte asperges
  • plakken gerookte zalm
  • 250 gram boter
  • 4 eidooiers
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 2 eetlepels water
  • mespuntje zout
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1 citroen

Asperges

  • Snijd de onderkant van de asperges en schil ze met een dunschiller vanaf de kop tot de uiteinden. Belangrijk voor de smaak: bewaar de schillen en de uiteinden want daar kun je heerlijke aspergesoep van maken!
  • Als je geen aspergepan hebt, neem daneen grote braadpan. Leg onderin de schillen en de kontjes met daar water op tot ze net onderstaan en daar leg je de asperges op.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtje koken
  • Zet het vuur uit en laat met de deksel op de pan nog 10 minuten staan.
  • Maak ondertussen de Hollandaisesaus, zie verderop
  • Schep de asperges voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  • Bewaar het water met de schillen en de kontje voor aspergesoep de volgende dag!

Hollandaisesaus maken

Hollandaisesaus mislukt makkelijk, althans bij mij. Maar aangzien ik weiger op kant en klare pakjes te gebruiken blijf ik het net zolang proberen tot het is gelukt.

    • Smelt op een laag vuur de boter. Als de boter gesmolten is laat je deze even staan.
    • De troebele laag onderin dat zijn de melkeiwitten en die moeten we niet hebben. Je gebruikt namelijk de heldere bovenlaag. Dat is geklaarde boter. Schenk dus voorzichtig die heldere laag in een kom maar stop met schenken als de eiwitten meekomen.
    • Kneus de peperkorrels en voeg deze bij het water, azijn en zout in een steelpan.
    • Breng aan de kook
    • Draai het vuur laag en laat ongeveer 4 minuten tot 1/3 inkoken
    • Zeef het mengsel en zet apart
    • Breng een pan met een bodempje water aan de kook
    • Klop de eidooiers met 1 eetlepel water los in een vuurvaste kom
    • Schenk het azijnmengel bij de dooiers en hang de kom in de pan (au-bain-marie)
    • Klop ongeveer 5 minuten met een garde tot een dikke saus. Als de saus goed is dan blijft ie als een lint aan de garde hangen
    • Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door en blijf goed kloppen

Breng de saus op smaak met peper en zout en een eetlepel citroensap

Asperges met gerookte zalm en Hollandaisesaus

Schep de asperges op een bord en leg er een plakje gerookte zalm op. Schenk de hollandaisesaus er overheen.  Garneer met peterselie of bieslook en eet er gebakken of gekookte krieltjes bij