Coq au Riesling uit de Elzas

Coq au Riesling is weer eens wat anders dan het Franse Coq au vin. Coq au Riesling is een recept uit de Elzas. De een is in rode wijn en de ander in witte wijn, Riesling dus. Riesling heb je ook in diverse smaken en ik heb me voor dit recept laten adviseren door iemand die er iets van weet. Van wijn weet ik alleen of ik hem lekker vind of niet en verder is het een grijs gebied. Je hebt Duitse en Oostenrijkse en ik heb die eerste gebruikt.

Coq of kip?

Een Coq is een haan dus waarom zou ik zoals de meeste recepten van Coq au vin of Coq au Riesling een kip gebruiken. Het is dus een haan geworden. Over het algemeen vind ik een haantje eigenlijk lekkerder dan een kippetje. Als ik bij de poulier een keer iets snels voor de avondmaaltijd nodig heb dan wordt het meestal een gebraden haantje.
Deze keer zag ik bij de groothandel een Hollands Haantje inclusief recept. Of eigenlijk was het andersom. Maakt niet uit. Het recept is enorm eenvoudig want je doet alles in één pan en laat ongeveer een uurtje pruttelen. Alleen gaat men in het recept uit van 1 haan per persoon maar dat vond ik een beetje te veel. Wij aten met ons tweetjes van 1 haantje.

Coq au Riesling uit de Elzas

Nodig voor Coq au Riesling

2 personen – bereidingstijd 60 minuten

 • 1 haantje
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 3 teentjes fijn gesneden knoflook
 • 250 gram spekblokjes, ik nam gerookte kip
 • 1 dikke prei, gesneden
 • 3 blaadjes laurier
 • 250 gram oesterzwammen
 • 1 fles Riesling (750 ml)
 • Zeezout
 • Peper uit de molen
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 bosje dille

Zo maak je Coq au Riesling

 • Verwarm de olie in een goede braadpan
 • Bak de prei, de oesterzwammen, spek (of gerookte kip) en de laurierblaadjes even aan
 • Doe het haantje erbij  en bak deze rondom even bruin
 • Fles Riesling leegschenken in de pan
 • Voeg peper en zout toe een breng aan de kook
 • Laat een uurtje pruttelen tot het haantje gaar is
 • Je kunt het haantje heel serveren maar ik haalde het vlees van de botjes en deed het weer terug in de pan
 • Die op met de groenten en leg er een takje rozemarijn op en fijngesneden dille

Lekker met brood en provencaalse tomaten

Coq au Riesling uit de Elzas