Tomatensoep lust bijna iedereen. Ik ken eigenlijk niemand die niet te porren is voor het felgekleurd oranje soepje. Met of zonder balletjes, wel of geen vermicelli, helder of gebonden. Alles is even lekker. Een aantal versies heb ik al gemaakt. Wat denk je van de snelle tomatensoep die erg geliefd is bij kinderen of de tomatensoep met pesto van mijn favoriete chef en de ouderwetse tomatensoep met balletjes? Tomaten met andere groenten in een soep kan natuurlijk ook heel goed. Ook de wortel tomatensoep is erg lekker. Allemaal van verse tomaten en geen pakjes, zakjes of blikjes. Eenmaal vers geproefd dan wil je niet anders meer. Deze keer maak ik geroosterde tomatensoep oftewel soep van geroosterde tomaten want je roostert de tomaten en niet de soep natuurlijk. De tomaten krijgen van het roosteren nog een extra smaak mee en natuurlijk gebruik je ook het sap dat vrijkomt van het roosteren.
Nodig voor geroosterde tomatensoep
- 750 gram tomaten, lekker zoet
- 1 ui
- Vers tijm
- 500 ml groentebouillon
- 2 tenen knoflook
- Peper en zout
- Goede olijfolie
- Peterselie
Zo maak je soep van geroosterde tomaten
- Verwarm de oven voor op 220º C
- Snijd de ui grof
- Snijd de tomaten in stukken en leg ze samen met de knoflook en tijm in een ovenschaal
- Giet er goede olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout. Schep alles goed om
- Dek af met aluminiumfolie zodat er niets kan ontsnappen en de sappen bewaard blijven om straks te gebruiken
- Zet ongeveer 25 minuten in de oven
- Doe alles inclusief de vrijgekomen sappen in een soeppan en voeg 500 ml groentebouillon toe
- Bren aan de kook en pureer de soep met een staafmixer
- Dien op en serveer met peterselie
Tip: lekker met zelfgemaakte soepstengels. Naturel of voor de afwisseling met oregano of sesamzaadjes en zeezout