Sachertorte uit Wenen

Laatst kreeg ik een originele Sachertorte uit Wenen, compleet met zegel en in originele doos uit de Oostenrijkse hoofdstad. Heerlijk cadeau en we hebben en ook zo lang mogelijk over gedaan om de Sachertorte met ons tweetjes op te eten. Elke dag een klein stukje. Was geen straf….De chocoladeglazuurlaag deed me denken aan Bossche Bollen….

Warm chocoladecakeje met sinaasappelmascarpone

Chocoholics opgelet want ik heb alweer een chocoladetoetje uit de oven voor je. Het warme chocoladecakeje met sinaasappelmascarpone heeft sinaasappelrasp door de chocolade en ook door de mascarpone. Kardemom geeft samen met sinaasappelrasp de mascarpone een subtiele smaak. Je ruikt de zoete, scherpe geur van kardemom maar je proeft citroen en kamfer. Heel makkelijk toetje…

Vanillemousse met sinaasappelsaus

Op zoek naar een dessert kwam ik vanillemousse met sinaasappelsaus tegen in een oud tijdschrift met feestelijke gerechten. De meest gangbare mousses heb ik al eens gemaakt zoals sinaasappelmousse, chocolademousse, hemelse modder, chocoladebananenmousse en aardbeienmousse maar nog nooit een simpele vanillemousse. Tijd dus voor iets anders. Geen vanille-extract, aroma of iets anders maar gewoon zoals…

Tiramisu mousse

Wat moeten we toch tegenwoordig zonder digitale hulpmiddelen. Mijn laptop had er geen zin meer in waardoor deze voor reparatie 2 weken weg is geweest. Dan valt het pas op hoe vaak je er gebruik van maakt. Maar goed, hij is gelukkig gerepareerd zonder dat ik iets kwijt ben en ik kan weer door met…

Eton mess met rood fruit

Eton mess is echt een mess. Je hoeft je in ieder geval niet druk te maken over een mooi opgemaakt bordje. De naam zegt het al,  het is een rommelig toetje. Het doet je vast denken Pavlova want het zijn dezelfde ingrediënten namelijk meringue, slagroom en fruit. Bij Eton mess mag je lekker alles door…

Clafoutis met kersen

Clafoutis met kersen, au cerise dus. Best een chique naam voor een simpel gerecht. Het is een Frans gerecht uit Limousin en Auvergne en in die streken altijd gemaakt met kersen maar in de rest van Frankrijk wordt ook wel ander fruit gebruikt. Het is een nagerecht dat je lauwwarm eet. Het is in mijn…

Aardbeien Romanov

Aardbeien Romanov is de Russische versie van gewoon aardbeien met slagroom maar dan ietsje anders. Je raadt het waarschijnlijk al, er zit wodka in. Aardbeien worden gemarineerd in wodka met suiker en sinaasappel. Het was een nieuw gerecht voor me maar ik heb er nu dus weer een favoriet bij. Een deel van de aardbeien…

Crema Catalana

Crema Catalana is en Spaans nagerecht op basis van custard. Ik wist nooit het verschil is met het Franse crème brûlée. Ben er nu achter gekomen dat de Spaanse versie in een pan wordt bereid en de Franse au-bain-marie. Het andere verschil is dat bij crema Catalana een stuk minder room wordt gebruikt dan bij…

Griesmeelpudding

Griesmeelpudding is iets wat je vroeger at bij je opa en oma. Komt het bekend voor? Tegenwoordig kopen we het kant en klaar in de supermarkt en dat is eigenlijk best jammer. Zelf griesmeelpudding maken is nostalgie en lekker met van die rode bessensaus. Gebruik een mooie vorm! Ik gebruikte de Zeeuwse knop die ik…

Chocoladetaartje met frambozenroom

Chocolade, daar kun je me voor wakker maken. Deze keer maak ik een chocoladetaartje met frambozenroom als nagerecht. Dit lijkt een beetje op het warme chocoladetaartje met frambozensaus maar dat heeft een nog vloeibare kern en moet direct uit de oven gegeten worden. De taartje die ik nu maak kun je van tevoren maken, doormidden…

Aardbeien rabarbercrumble

Rabarber is echt zo’n vroege zomergroente. Zie je rabarber dan is de zomer in aantocht, alhoewel je na de zomer de plant het best niet meer kunt oogsten. Dit is om voldoende reserves op te bouwen voor het volgende jaar. Mijn plant is nog niet groot genoeg en daarom heb ik een kilo gekocht. Een paar stengels…

Rood fruit crumble

Stel je krijgt onverwacht bezoek ze blijven eten, dan heb je geen tijd om een uitgebreid nagerecht te maken. Oplossing? Rood fruit crumble of apple crumble als je geen rood fruit in huis hebt. Superlekker en heel erg eenvoudig. Rood fruit heb ik meestal wel in de diepvries en appels liggen altijd op de fruitschaal….