Vanillemousse met sinaasappelsaus

Op zoek naar een dessert kwam ik vanillemousse met sinaasappelsaus tegen in een oud tijdschrift met feestelijke gerechten. De meest gangbare mousses heb ik al eens gemaakt zoals sinaasappelmousse, chocolademousse, hemelse modder, chocoladebananenmousse en aardbeienmousse maar nog nooit een simpele vanillemousse. Tijd dus voor iets anders. Geen vanille-extract, aroma of iets anders maar gewoon zoals het hoort een vanillestokje. Dit is echt zo’n dessert dat je een dag van tevoren kunt bereiden. Dat geldt voor de vanillemousse maar ook voor de sinaasappelsaus. Handig als je eters krijgt want dan hoef je je in ieder geval niet druk te maken over het nagerecht.

Vanillemousse met sinaasappelsaus

Nodig voor vanillemousse met sinaasappelsaus

4 personen | bereidingstijd 30 minuten + 2uur

  • 300 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eidooiers
  • 100 ml slagroom
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 eetlepel boter
  • rasp en sap van 1 sinaasappel

Vanillemousse met sinaasappelsaus maken

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit
  • Breng de melk met vanillestokje en het merg aan de kook
  • Klop in een grote kom de eidooiers met 2 eetlepels suiker tot een romige massa Klop de bloem erdoor
  • Laat de gelatine weken in koud water
  • Haal het vanillestokje uit de melk en schenk geleidelijk de kokende melk door de eigeelmassa. Knijp de gelatine uit, voeg toe en los op. Laat afkoelen
  • Klop de room op en meng door de afgekoelde massa
  • Verdeel de mousse over mooie glazen of coupes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast
  • Smelt de boter met de rest van de suiker in een pannetje en blus af met sinaasappelsap als het mengsel gaat karamelliseren
  • Laat inkoken tot een stroperige vloeistof en haal van het vuur. Wacht tot de saus is afgekoeld
  • Giet de saus net voor het opdienen over de mousse en versier met sinaasappelrasp

Vanillemousse met sinaasappelsaus

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.