Ik ben gek op stoofpotjes. Als je er een hele grote pan van maakt dan kunnen ook altijd extra eters aanschuiven. Zo niet dan dan vries je het gewoon in voor een volgende keer. Bij ons haalt dat de volgende keer nooit…..Afgelopen week was ik voor een bepaald sausje dat ik wilde maken bij een heerlijk stuk vlees in onze voorraadkast op zoek naar Port. Helaas op, zul je net zien. Maar ik kwam wel een fles PX-sherry tegen. Dat is een 10 jaar oude sherry die lekker stroperig is en heerlijk zoet. Al zoekende naar een recept met PX-sherry kwam ik een recept tegen van paardenvlees met die sherry. Super! Dat wilde ik zondag maken als mijn ouders zouden komen eten.Paardenvlees is tegenwoordig mijn favoriete vlees trouwens, het is supermals, mager, heel smaakvol en veel goedkoper dan rundvlees. Dat wil niet zeggen dat je voor dit recept dus geen rundvlees moet gebruiken , integendeel. Als je dat lekkerder vindt moet je dat zéker doen! De combinatie van die zoete sherry bij dat heerlijke vlees is perfect! Je moet wel wat geduld hebben. Het is slowcooking want het duur ongeveer zo’n 4 uur.

Spaans paardenstoofpotje metpx-sherry

Nodig voor Spaans stoofpotje

4 personen – bereidingstijd 3-4 uur

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 800 gram paardenstoofvlees of runderstoofvlees
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 0,25 gram saffraan
  • 200 ml Pedro Ximenez sherry
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 12 mariabiscuitjes
  • 1 cm verse gember, fijngehakt

Zo maak je de Spaanse paardenstoof

  • Pel en snipper de ui en bak in olie lichtbruin
  • Snijd het vlees in kleine blokjes en voeg samen met de knoflook toe aan de uien
  • Bak op een hoog vuur even aan
  • Voeg de tomaten, saffraan, sherry, bouillonblokjes, laurier en kruidnagel toe
  • Voeg zoveel water toe dat het vlees net onder staat
  • Laat het vlees op een sudderplaatje op de laagste stand gaar stoven. Dat kan 3 tot 4 uur duren
  • Verkruimel de mariabiscuitjes en pureer samen met de gember en een flinke soeplepel van het stoofvocht
  • Voeg toe aan het vlees en laat nog 5 minuten meetrekken. Het geheel gaat nu binden en wordt redelijk dik
  • Proef en breng op smaak met zout en peper

Lekker met vers stokbrood of aardappels uit de oven

Bron: Paard! van Karin Amstutz en Onno Kleyn