Zalm wordt vaak gegeten in huize Angeli Kookt. Ook buiten de deur staat het vaak op het menu. Manlief at nooit vis maar de vissticks uit zijn jeugd hebben plaatsgemaakt voor verschillende vissen. Gewoon eten en dan zeggen wat je ervan vindt is mijn motto en niet vooraf al zeggen dat je het niet lust. Ik eet alle vissen en met mijn bovengemiddeld reukvermogen en goede smaakpapillen eet ik ook werkelijk alles. Nu heb ik zalm met noedels en teriyakisaus.

Zalm, altijd lekker

Gerookte zalm, gepocheerd, gebakken of gegrilld, alle varianten zijn lekker. Zelf in de courgettesoep en ook rauw want de Gravad Lax staat elk jaar met Kerst bij ons op het menu. Heerlijk die dagenlang gemarineerde zalm om er vervolgens dunne plakjes af te snijden en direct bij de borrel of als voorgerecht te eten. De combinatie met ketjap en sesamzaadjes is ook helemaal goed en daarom heb ik zalm in teryiakisaus vandaag. Geen officiële teriyaki maar zelf wat gemengd. Schuif in de oven en je kunt ondertussen iets anders doen.

Zalm met teriyakisaus en sesamzaadjes

Nodig voor zalm in teriyakisaus

2 personen – bereidingstijd 45 minuten

  • 2 zalmfilets
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 75 ml zoete sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie. Bij gebrek en je hebt toevallig Tahin in huis dan schenk je van de bovenlaag gewoon wat olie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel sambal
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 glas water
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 250 gram noedels
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika

Zo maak je zalm in teriyakisaus

  • Verwarm de oven op 180º C
  • Meng in een kommetje de ketjap, honing, sambal, gemberpoeder, knoflook en de gemberpoeder. Verdun eventueel met wat water
  • Schenk een laagje saus in een ovenschaal en leg de zalmfilets er op
  • Beetje zout en peper over de zalm en schenk daarna de rest van de saus over de zalm
  • Zet de schaal in de oven en bak 15-20 minuten
  • Schep af en toe met een lepel de ketjap over de zalm
  • Kook ondertussen de noedels
  • Snijd de groene en rode paprika in kleine blokjes
  • Verwarm een droge koekenpan en rooster de sesamzaadjes tot ze gaan geuren. Laat ze in een kommetje afkoelen
  • Schenk een beetje olie in de nog warme pan en roerbak de stukjes paprika
  • Meng de paprika met de noedels en verdeel de noedels over leuke kommetjes of bordjes
  • Leg de zalm er bovenop en bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes