Kaneelbrood

Brood maken gaat me steeds beter af. In het weekend bak ik tegenwoordig een paar verschillende broden en vries ze in. Zo heb ik de hele week home made brood. Binnenkort maar weer eens naar de molenaar in de buurt gaan. De zakken bloem en spelt vliegen er tegenwoordig doorheen. Het maken van zuurdesem is nog steeds wel een dingetje. Het kweken begon goed maar het stopte met leven en was niet bruikbaar. Toch heb ik elke dag het desem gevoed. Totdat het een keer wel lukt gebruik ik verse gist of gedroogde. En het kneden gaat gewoon met de hand. Als je eenmaal een goed brood zoals bijvoorbeeld de Winston hebt gebakken dan kun je de basisingrediënten steeds gebruiken en er naar eigen inzicht wat aan toevoegen zoals zonnebloempitten, havervlokken, lijnzaad etc. Het kaneelbrood dat ik maakte krijgt na de 1e rijs een laagje kaneel en suiker. Daarna kun je het vlechten of welke vorm je er aan wilt geven.

Kaneelbrood

Nodig voor een kaneelbrood

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 275 ml volle melk
  • 60 gram roomboter
  • 20 gram verse gist
  • ei of melk om mee af te strijken
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Zo maak je het kaneelbrood

  • Meng bloem, suiker, gist, boter en melk en kneed tot een glad en elastisch deeg.
  • Vet een grote kom in met olie en bedek het deeg met de olie
  • Laat 1 uur rijzen, of totdat het volume is verdubbeld, onder een doek of versfolie op een warme tochtvrije plek
  • Meng ondertussen voor de kaneelvulling de suiker, kaneelpoeder en bloem
  • Rolhet deeg uit tot een vierkante lap
  • Smeer in met een losgeklopt ei en strooi de vulling erover
  • Rol het deeg op en snijd in de lengte doormidden
  • Knijp de bovenkant van de 2 helften aan elkaar en vlecht de 2 helften
  • Maak er een krans van en plak de uiteinden aan elkaar
  • Smeer het deeg in met een losgeklopt ei en laat het deeg nog 1 uur rijzen onder een doek op een warme en tochtvrije plaats
  • Verwarm de oven op 210º C
  • Bak het kaneelbrood 25 minuten, let op want de suiker brandt snel aan

Houd je heel veel van kaneel doe er dan wat extra’s door net als de suiker

Stukjes appel en rozijnen erdoorheen kan ook!

Je hoeft er geen krans van te maken, een lange vlecht kan natuurlijk ook

Door Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.