Kiptajine met couscous

Kiptajine met couscous. Een Tajine is een ondiepe aardenwerk pot en een gerecht uit zo’n stoofpot heet ook tajine. Vooral in Marokko maar ook in de rest van Noord Afrika is de traditionele tajine erg populair. Het wordt gebruikt voor suddergerechten.

Kegelvorm
Vanwege het kegelvormige deksel condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en valt het weer terug op je gerecht. Daardoor wordt het lekker mals en hoeft er bijna geen vet toegevoegd te worden. Je eten gaart in zijn eigen kookvocht. Voor de kiptajine met couscous gebruik ik als alternatief mijn favoriete ijzen pan.

Ras el hanout
Ras el hanout is het specerijenmengsel dat je gebruikt in dit recept. Je koopt het als mengsel maar je kunt het ook zelf maken als je de benodigde specerijen in huis hebt. Meng daarvoor 1 eetlepel zwarte peperkorrel, 1/2 eetlepel gemberpoeder, 1/2 eetlepel komijnzaadjes, 2 theelepels komijnpoeder, 1/2 eetlepel nootmuskaat, 2 theelepels korianderzaad en 1/2 eetlepel kaneelpoeder.

Kiptajine met couscous

Nodig voor kiptajine met couscous

4 personen – bereidingstijd 15 minuten

  • 250 gram couscous
  • 3 dl water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in ringen
  • 300 gram kipdijfilet, in reepjes
  • 1 courgette, in dunne plakjes
  • 300 gram winterwortel, in blokjes
  • 1 eetlepel ras-el-hanout (kruidenmengsel)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 20 gram platte peterselie of 8 gram verse munt
  • Peper en zout

Zo maak je de kiptajine met couscous

  • Bereid de couscous door deze te overgieten met het water.
  • Laat staan tot al het water is opgenomen door de couscous
  • Fruit de ui in de olie in de Tajine of braadpan
  • Voeg de kip toe en bak 2 minuten mee
  • Doe de blokjes wortel en de plakjes courgette bij de kip en bak weer 2 minuten
  • Voeg de ras el hanout toe en de tomatenblokjes
  • Breng aan de kook en stoof de tajine met deksel in 5 minuten gaar
  • Roer de coucsous los met een vork en met de rest van de olie
  • Voeg peterselie, peper en zout toe
  • Serveer met de kiptajine

Bron: Allerhande

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.