Rode kool met appeltjes

Rode kool, waarom heet dat eigenlijk rode kool. Het is meer paars dan rood, eigenlijk hartstikke paars. Het bevat een natuurlijke kleurstof die je moeilijk uit je kleren krijgt, vooral een witte blouse, altijd leuk. Toch is er verschil in kleur valt met op. De ene kool is na het koken hartstikke paars en de andere zo’n net niet paars, roze kleurtje. Dat schijnt afhankelijk van het ras te zijn. Smaak maakt niet uit. Toch vind ik die donkere er smakelijker uitzien. Reken 250 gram per persoon, heb je meteen de 200 gram groente per dag te pakken en een heleboel mineralen. Ik maak altijd een pan voor 2 dagen maar dat redt ie meestal niet.

rode kool  met appeltjes

Rode kool met appeltjes

2 -4 personen –  bereidingstijd 30-40 minuten

  • 500 gram rode kool
  • 2 goudreinetten of elstar appeltjes
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnageltjes
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 flinke scheut rode wijn

Lekker Hollandse rode kool maken

  • Snijd de kool in fijne reepjes, ik gebruik altijd mijn kaasschaaf….
  • Breng een bodempje water aan de kook en voeg de kool toe
  • Doe de kruidnagel, laurierbla, appelstroop en rode wijn toe.
  • Snijd de appels in kleine blokjes en meng er de suiker en de kaneel door
  • Doe de appels bij de rode kool en laat 30 – 40 minuten stoven, afhankelijk van de bite die je wilt

Lekker met “Perd in de pot” – oftewel Hachee en aardappelpuree

Vergeet voor het opdienenen niet het laurierblad de kruidnagels er uit te vissen, da’s niet lekker

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.